2.598
50

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

De PvdA had moeten breken

De PvdA heeft niets bereikt met het bed-bad-brood-akkoord

Samsom spreekt van een ‘mooi resultaat’ maar het heeft niets opgeleverd. Het resultaat had werkelijk mooi kunnen zijn door een andere keuze, stelt Dennis l’Ami.

Grote stappen, gauw thuisLos van de discussie of dit akkoord de situatie van vluchtelingen bevordert, is de vraag of de PvdA er iets aan heeft vrij simpel te beantwoorden: ‘Nee, niets’. Het is een politiek akkoord, geen inhoudelijke oplossing. Immers, verschillende gemeenten hebben al aangegeven geen gehoor te geven aan de uitvoering van het plan, omdat het weinig verandert aan de uitzichtloze situatie van asielzoekers: het is meewerken aan een vertrek naar het zojuist door hen ontvluchte land of de straat op.

Samsom had stekker uit kabinet moeten trekken
Wat is dan die gemiste kans voor de PvdA? Die is vrij eenvoudig. Samsom had de stekker uit dit kabinet moeten trekken. De partij had veel vertrouwen terug kunnen winnen onder kiezers door een streep te trekken en te zeggen: ‘Tot hier en niet verder.’’ 

De sociaal-democratie is een natuurlijke bondgenoot van mensen die zichzelf willen verheffen. Vluchtelingen vallen binnen die categorie. Mensen die een betere toekomst willen en daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken vormen de klassieke achterban van de PvdA. ‘Maar nu uit het kabinet stappen, dat is politieke zelfmoord!’ hoor ik de politieke commentatoren in koor roepen. Zeker, de eerste verkiezingen zullen desastreus zijn. Maar tegelijkertijd ontstaat daarmee een kans zich te profileren als sociale én democratische partij. Er valt weer wat op te bouwen. 

De kiezer waardeert partijen die ergens voor staan en juist dat is de laatste jaren het probleem geweest voor Samsom en de zijnen. Eruit stappen dus. En opkomen voor je idealen, ook al betekent dit dat je een keer een kabinetsperiode aan de zijlijn staat. Zo’n houding zal op de lange duur meer zetels opleveren dan de korte termijnwinst die het overeind houden van dit kabinet heet.

@dennislami

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (50)