4.262
151

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De PvdA kan nu wel weg

Een overbodige me too optie

Met haar plannen om AOW’ers en bijstandsgerechtigden niet alleen in hun inkomen te korten maar ook in hun vrijheid te treffen, heeft staatssecretaris Klijnsma het definitieve bewijs geleverd voor de overbodigheid van de PvdA.

Wie zulke maatregelen tegen armen en werklozen toejuicht, kon tot nog toe het best terecht bij de VVD.  Deze partij zet zich al enkele decennia in voor een minimalisering van de verzorgingsstaat. Het kader heeft erover nagedacht. Er is een weinig liberale maar eerder rechts nationalistische ideologie ontwikkeld, die een strenge controle over en ambtelijk wantrouwen jegens uitkeringsgerechtigden en ander armoevolk rechtvaardigt. 

Kamerleden en bewindslieden zijn zeer wel in staat door het indienen van slimme voorstellen en het realiseren van zogenaamde “hervormingen” een staat te realiseren die aan de ene kant economische vrijheid predikt maar aan de andere kant een deel van zijn burgers wil voorschrijven in welke kleding zij over straat moeten gaan.

Nu probeert de PvdA op hetzelfde gebied uit te blinken. Dat maakt deze partij tot een B-merk, tot wat ze in de marketing een me too optie noemen: je product overleeft in de schaduw van het A-merk, dat vaak genoeg ook kwalitatief aan de top staat. Je kunt dan op prijs concurreren of je hoop vestigen op de traditionele instelling van je klanten die hoe dan ook hun vertrouwde merk blijven kopen en daar niet van af te brengen zijn.  Dat houd je dan een tijdje vol maar de top bereik je er niet mee. En uiteindelijk word je geruisloos afgevoerd.

Samsom, Klijnsma en de overige corifeeën van de PvdA hebben hun partij in zo’n B-positie gemanoeuvreerd. Wie wil wat zij voorstaan, kan veel en veel beter bij de VVD terecht en op sommige punten bij D66.

Mensen met heimwee naar de oorspronkelijke smaak van de PvdA-schotel hebben zich al lang van het merk afgewend net zoals dat gebeurd is met de fans van Hertog-ijs nadat de heer Hertog zijn bedrijf aan Unilever had verkocht, dat wel de merknaam aanhield maar niet de bijzondere receptuur.
Niemand heeft nog reden om op de PvdA te stemmen. Er is op grond van je eigen ideologie en politieke overtuigingen altijd een betere keuze.

De PvdA kan nu wel weg.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (151)