898
21

Gemeentedichter van Veghel

Bas Geeraets is in 1979 geboren te ’s-Hertogenbosch Noord-Brabant en groeide op in Vught.
Zijn middelbare schoolperiode in Den Bosch bracht hem tijdelijk naar de Lerarenopleiding
Nederlands in Utrecht en vanuit daar naar de Kunstacademie in Breda, waar hij in 2005
afstudeerde als beeldend kunstenaar. Na zijn afstuderen is Bas Geeraets gaan werken en is zich naast zijn werk, vanaf 2010 gaan richten op schrijven. Dat resulteerde in een tweetal gepubliceerde columns in dagblad De Pers en in 2011 een publicatie in dichtbundel ‘Dansen op de maat van het ogenblik’ naar aanleiding van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. In 2012 is Bas Geeraets uitverkozen tot de Gemeentedichter van Veghel, debuteerde hij in De Leunstoel www.deleunstoel.nl met korte verhalen, schrijft columns en gedichten voor De Koerier (Veghel) en is werkzaam als copywriter op freelance basis.

De PvdA snijdt weer eens een bocht af

Koppel de functie van het stadscentrum aan internet... Pak de leegstand aan met de creatieven

De PvdA maakt zich weer eens druk om iets. Winkels in de binnenstad komen leeg te staan en aan de rand van de stad, het dorp, het gehucht, worden nieuwe winkels uit de grond gestampt. Och hemeltjelief. De PvdA snijdt weer eens een bocht af.

Winkels zitten in zwaar weer, dat ligt niet geheel en alleen aan de economische ontwikkelingen in ons land. Massaontslagen zorgen uiteraard voor dalende inkomsten van winkels, mensen hebben nu eenmaal minder te besteden. Althans, als ik zo rondkijk, dan is dat in mijn directe omgeving zo. Ergens zul je dat terug zien. Leegstaande panden in stadscentra zijn daar dan een logisch gevolg van, maar er is meer aan de hand, een andere grote speler als oorzaak van deze tendens. Internet. 

Van internet kun je stellen dat zij de grote bedreiging is van de traditionele winkels. Hoe gemakkelijk is het niet iets online te bestellen, desnoods – omdat het crisis is – tweedehands. De service van al die online winkels is voortreffelijk en daar komt nog eens bij dat het assortiment veel groter is dan in de fysieke winkel in het stadscentrum. Op internet grijp je dus niet snel mis. Met een beetje zoekwerk vind je een vintage stoel tegen een gereduceerde prijs. Op ons wereldwijde web is het ook veel makkelijker prijzen vergelijken. Fysiek is dat lastiger omdat je winkel uit en winkel in moet lopen. 

Maar dat is niet de stelling van de PvdA, zij maken zich druk om de winkels aan de rand van de steden. Waarom zijn zij daar? Vaak zijn dit andersoortige bedrijven. Die vestigen zich aan de stadsranden. Een grote Boerenbond, een speelgoedzaak groter dan de beperkte oppervlakte die zij in een centrum ter beschikking zouden kunnen hebben. Een meubelzaak. Ze zijn gespecialiseerd in verscheidene vlakken en kunnen vaak met de ‘goedkope’ vierkante meters die zij tot de beschikking hebben concurreren met de online spelers. Evenals internet zijn zij in staat een groot aanbod te brengen naar de klant. 

Wellicht heeft de PvdA een punt. De zorgen zullen terecht zijn, maar toch: zorg dan voor een geheel beeld. Neem alle aspecten mee. De stadscentra zullen in de komende jaren drastisch gaan veranderen, digitalisering van alles neemt de overhand. Een stadscentrum zal straks echt niet meer bestaan uit talloze winkels die met de huidige huurprijzen en dalende verkoopcijfers het hoofd boven water kunnen houden. Dat is te voorzien. Een stadscentrum zal dus een andere invulling moeten gaan krijgen, een van vermaak en bezienswaardigheden. Het voorstel van de partij, geld van de nieuwbouw aan de rand van de stad inzetten voor de kwaliteit in de stadscentra ter voorkoming van leegstand van de winkels, is holle retoriek. Er is niet gekeken naar het volledige plaatje, namelijk de verschuiving van de detailhandel naar internet. Dorps- en stadskernen krijgen een nieuwe waarde en verschuiven misschien wel naar andere plekken. Bovendien zou ik niet zo snel geld uit de bouw weghalen. 

Er is een verschuiving gaande die zal moeten worden opgevangen. Het voorstel van de PvdA is niet doordacht. Kijk naar de functie van een stadscentrum, probeer de detailhandel te bewegen naar het internet, zorg dat zij naast hun fysieke winkel een internetplatform hebben. Ook daar zit net dat ene beetje werkgelegenheid. En wat betreft de leegstand zul je aan tafel moeten gaan zitten met de creatieven, zij hebben altijd een oplossing. Ook zij verkeren in economisch zwaar weer. 

Geef een reactie

Laatste reacties (21)