2.383
48

Nederlander en Moslim

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Hierdoor staat hij in het maatschappelijke debat zowel in de schoenen van de autochtone Nederlander als in de schoenen van de praktiserende moslim. Naast het schrijven van columns en artikelen is hij als vrijwilliger betrokken bij de organisatie van diverse islamitische en maatschappelijke evenementen en websites. Hij is ook voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah welke zich inzet voor de Rohingya-bevolking in/om Myanmar.

De PVV-achtige trekjes van VVD Roermond

Zelfs als je vindt dat religie achter de voordeur hoort, is het logisch dat er verzorgingstehuizen komen met een religieuze signatuur

In Nederland is een grote diversiteit aan verzorgings- en verpleeghuizen. De geboden zorg wordt afgestemd op de bewoner; daarbij hoort niet alleen de exacte medische zorg, maar ook de omgeving waarin deze geboden wordt. Hierdoor kan een bewoner zich ook ‘thuis voelen’ wanneer hij of zij in het verpleeghuis verblijft.

Vanzelfsprekend ontstaan er dan ook voorzieningen met een eigen en herkenbare religieuze signatuur. Denk aan De Kooimeer; een van oorsprong rooms-katholiek zorgcentrum in Alkmaar. Of RK Zorgcentrum Roomburgh; een zorgcentrum in Leiden met “een rooms-katholieke signatuur”. In Den Haag vind je het mr L.E. Visserhuis, “een klein sfeervol joods woonzorgcentrum”. In Amsterdam ligt Beth Shalom, “een multifunctioneel en karakteristiek zorgcentrum met de joodse identiteit”. De Vijverhof in Capelle aan de IJssel is weer een verzorgingshuis op protestants-christelijke grondslag. Geen probleem, toch?

Het is dan ook niet meer dan logisch – ik herhaal: niet meer dan logisch – dat er ook zorgcentra komen die zijn aangepast aan een islamitische doelgroep. Op meerdere plaatsen in Nederland zie je dergelijke projecten van de grond komen, zeker nu de eerste generatie moslimmigranten op leeftijd is gekomen.. Denk hierbij aan de manier waarop in zo’n verzorgingscentrum het voedsel wordt ingekocht en bereid, denk aan de aanwezige kunst en sfeer, denk aan de aanwezige boeken en televisiezenders, denk aan de ruimte voor spiritualiteit en bezinning, denk aan verplegend personeel die enige relevante kennis heeft van het islamitisch geloof. Een plaats waar een islamitische patiënt ‘thuis’ kan zijn. Zoals een joodse patiënt ‘thuis’ kan zijn in een verzorgingstehuis met een joodse signatuur, een katholieke patiënt in een verzorgingstehuis met een katholieke signatuur etc.

Vanzelfsprekend hoef je niet per definitie naar een verzorgingstehuis met een dergelijke signatuur, maar als je dat wil kan het wel.

Zelfs als je vindt dat religie achter de voordeur hoort, is het logisch dat er verzorgingstehuizen komen met een religieuze signatuur. De voordeur van het verzorgingshuis is namelijk de voordeur van het huis van de bewoners.

Je zou zeggen: geen probleem.

Toch zorgt de eventuele komst van een verzorgingshuis voor moslims in Roermond voor commotie bij de lokale afdeling van de VVD. Zij hebben een tijd in een coalitie gezeten met de PVV en hebben daar in ieder geval één les geleerd: zeuren over moslims kan je beter zelf doen, anders doen anderen het voor je (en winnen daarmee stemmen). Dus besloot VVD raadslid Guido Lomans maar eens een paar absurde vragen aan het college van B&W voor te leggen die qua formulering niet onderdoen voor de stijl die we doorgaans van de PVV kennen.

Guido heeft goed geluisterd naar de PVV en vindt blijkbaar dat islam ‘geen religie’ is. Dat moet ook wel, aangezien de VVD voor een gelijke behandeling is van verschillende religies en Guido wellicht geen moeite heeft met joodse of katholieke verzorgingshuizen. Dus geeft hij aan dat het verzorgingshuis voor moslims “voor slechts één etnische doelgroep” is. Hier wordt bewust ‘islam’ neergezet als etniciteit; een overduidelijke verdraaiing van de realiteit. Islam is een religie; het blijft opmerkelijk dat bepaalde politieke partijen weigeren het als dusdanig aan te duiden.

Vervolgens volgt een prachtig stukje suggestieve PVV-proza: “Is het wenselijk dat de gemeente Roermond meewerkt aan het tot stand brengen van een instelling, die contraproductief werkt als het om integratie van allochtonen gaat?” Hoe diep kan een zichzelf respecterend raadslid zinken? Niet alleen is de suggestie dat een verzorgingshuis voor moslims ‘contraproductief’ (dus: ‘verslechterend’) is voor de integratie volledig ongefundeerd. Daarnaast is integratie van allochtonen niet de taak van een verzorgingshuis. Ook is de aanname dat de doelgroep van een verzorgingshuis voor moslims – moslims dus – per definitie nog zou moeten integreren volstrekt overtrokken (alsof ‘moslim’ betekent ‘niet geïntegreerd’). Maar het allerbelangrijkste: mogen de bewoners van een verzorgingshuis alstublieft nog een paar jaar gewoon blijven wie ze zijn, op een plaats waar ze zich thuis voelen, omringd door vrienden en familie, met zorg op maat?

‘Scoren’ over de rug van oudere, verzorgingsbehoevende moslims? De VVD in Roermond is er niet vies van. Een waardig alternatief voor het electoraat dat eerder haar stem gaf aan de PVV. Guido kan trots op zichzelf zijn.

Volg Nourdeen Wildeman ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (48)