2.779
51

socioloog

Jan Bernhart is socioloog, recruiter, blogger en kritisch denker. Schrijf over dat wat ik mooi vind en dat wat mij stoort. Met als hobbies koken, reizen en sport op bedenkelijk niveau. Hij blogt op janbernhart.nl

De ramadanisering van de supermarkt

Voorlopig kunnen Henk & Ingrid de Albert Heijn beter mijden

Mocht u nog betwijfelen of het komkommertijd is, Henk en Ingrid hebben een onderwerp gevonden om zich mateloos over op te winden. De Albert Heijn heeft namelijk tot hun grote woede een schap ingericht met Arabische producten speciaal voor de ramadan.

Inderdaad, de ramadanisering van Onsch Vredig Nederland is een feit. Henk en Ingrid voorspelden al dat het openlijk geramadan het begin van het einde is. Want het start met een paar dadels, maar voor je het weet verzuipt de Hollandse consument in een tsunami van halalsoep.

En dat terwijl ik, heel naïef, dacht dat als de multiculturele samenleving ergens een doorslaand succes was, het wel de keuken moest zijn. Zo ken ik een geweldige anekdote van twee racisten in een shoarmazaak die al smikkelend van een broodje döner het roerend met elkaar eens waren dat er niets goeds uit die verdomde Arabieren kwam.

Bovendien wordt onze dagelijkse eetcultuur een stuk meer beïnvloed door het door Henk en Ingrid tevens zo gewraakte Spanje en Italië dan door onze eigen Nederlandse kooktraditie. Of dacht u dat het toeval is dat Oudhollandsche groenten ‘vergeten groenten’ worden genoemd? Zelfs de meest typisch Nederlandse producten als aardappels (Peru) en speculaaskruiden (Azië) komen uit verre plekken met andere culturen. Maar wellicht zijn de producten uit een vreemde cultuur minder bedreigend als je ze zelf hebt meegejat uit de ter plekke geplunderde dorpen. Daar ga ik verder niet over.

Hoe dan ook, voorlopig kunnen Henk&Ingrid de Albert Heijn dus beter mijden. Wellicht kunnen ze van dit ongemak gebruik maken en in hongerstaking gaan zolang de ramadan aanhoudt. Ik verheug me al op het Suikerfeest.

Dit stuk is overgenomen van janbernhart.nl 

Geef een reactie

Laatste reacties (51)