1.466
16

Televisiemaker

Bert van der Veer is geboren op 13 maart 1951 in Bergen op Zoom.
Hij begon zijn carrière als dagbladjournalist bij de Tubantia in Enschede.
Vanaf 1976 koos hij voornamelijk voor de televisie. Hij werd regisseur van o.a. Toppop en Tineke. Met Henny Huismans Surpriseshow won hij de Televierring.
In 1992 werd hij programmadirecteur van RTL 4. Hij gaf ook leiding aan RTL 5 en Veronica. De laatste jaren is Van der Veer ook weer wat meer schrijvend actief. Hij schrijft boeken, columns voor AM en Broadcast Magazine, artikelen in VARA TV-magazine. Daarnaast was hij regisseur van Barend en Van Dorp en vervolgens Pauw en Witteman.

De rechterhand van Bos

Volgens Jack de Vries wordt het imago van een politicus voor 80% bepaald door beeld en voor 20% door het geluid dat hij/zij voortbrengt.

Een verspreid ja-knikje kan meer impact hebben dan een doorwrocht betoog. Die percentages van Jack lijken mij niet door wetenschappelijk onderzoek gestut, maar wat hij zegt is interessant want in mijn straatje. Als talkshowregisseur ben ik altijd meer gefixeerd op wie luistert dan op wie praat.

Tijdens het lijsttrekkersdebat op 2 maart in Pauw & Witteman zag ik op de monitor van camera 3 iets zeldzaams: Jeroen stootte Paul aan, hij vroeg om een tissue, het was bloedheet in De Melkweg. Dat moment liet ik niet schakelen, het kwam niet ‘actual’. Maar als het tafereel zich nou eens afgespeeld had tussen Femke Halsema en haar buurman Alexander Pechtold? Ja, dan had ik het in de huiskamers gebracht, een liefdevolle geste tussen Groen Links en D66 is geen wereldnieuws, maar wel van enige betekenis.

Er viel nog iets anders op: de rechterhand van Wouter Bos. Veelvuldig wreef hij zijn kootjes en trippelde hii met zijn vingers op tafel, als een continue Balinese dans. Het viel de regisseur van het slotdebat op 3 maart ook op. Daar werd het wel zeer close geschakeld. En dat beschouw ik nou weer als een politiek statement en dus not done.

Dit stuk staat ook op bertvanderveer.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (16)