4.186
29

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De réchtse slopers van Zwarte Piet

Aan alle kanten zijn geestdrijvers bezig om het mooiste feest van het jaar te slopen

Op woensdag liet Frank King, juridisch adviseur van de anti-Zwartepieters en de man achter de rechtszaak rond de intocht van de sint in Amsterdam, weten dat hij het bijltje erbij neergooit. Dat besluit is mede ingegeven door de vele bedreigingen die hij ontvangt.

Op GeenStijl noemt Van Rossem hem daarom laf. Zijn bijdrage eindigt als volgt: “Je bent een vuile rat, Frank King, en het was beter geweest als je voorouders de overtocht in de 17e eeuw niet overleefd hadden. Dat had vandaag in ieder geval 1 laffe maatschappelijke pyromaan gescheeld”.

Met zulke vrienden heeft Zwarte Piet geen vijanden meer nodig. De vrolijke kindervriend van weleer wordt ook aan de rechterzijde van het politieke spectrum en bij vreemdelingenvrezend Nederland gepolitiseerd. Ook daar wordt zijn onschuld kapotgeframed.

Je kunt hier kort over zijn: dit soort reacties zijn voor het behoud van het traditionele sinterklaasfeest net zo fnuikend als de op slecht waarnemen gebaseerde veroordelingen van een Verene Shepherd. Zij bevuilen bovendien de reputatie van de gewone Nederlanders die hechten aan een traditie waar ze als kind al veel plezier aan beleefden. Inderdaad, aan alle kanten zijn geestdrijvers bezig om het mooiste feest van het jaar te slopen. Ook xenofoob rechts zwaait fanatiek met de voorhamer.

Beluister dit opiniestuk hier.


Volg Han ook op Twitter


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (29)