755
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De sandwichgeneratie

Wat kinderen van hun grootouders leren kan Google niet overnemen

Zijn grootouders overbodig geworden? Daarvoor werden 1500 grootouders geïnterviewd en een derde daarvan had het idee dat Google hen als bron van wijsheid, ervaring en kennis had vervangen.

Logisch lijkt me want het merendeel van de grootouders gebruikt zelf ook Google als ze iets willen weten. ‘Slechts’ één op de vier grootouders was geraadpleegd door hun kleinkinderen met een vraag over hoe je de was doet, naaiwerk of familierecepten. Wat een oubollige vragen. Als je wilt weten hoe de wasmachine werkt kun je beter de handleiding raadplegen om erachter te komen waar alle knoppen voor dienen. Dat heeft niets met met Google te maken. En naaiwerk? Als grootouder doe je er beter aan te weten waar de dichtstbijzijnde vestiging van H&M te vinden is.

Als je nadenkt over de rol die grootouders in 2013 spelen, is er iets heel anders aan de hand dan de introductie van internetzoekmachines. Men spreekt tegenwoordig als het om de generatie van grootouders gaat over de sandwichgeneratie.

Vijftig jaar geleden kwamen mensen rond hun 65ste in een rustige fase van hun leven terecht, maar dat is drastisch veranderd. Al die fitte opa’s en oma’s worden nu ingezet bij het management van het huishouden van hun werkende kinderen. Als ik mijn kleindochter van school haal en op het plein rondkijk denk ik dat een derde van de wachtenden van mijn leeftijd is. Zonder grootouders is het voor werkende ouders vaak niet eens mogelijk om hun gezin draaiend te houden. Kinderopvang is onbetaalbaar in Nederland.

Daar komt bij dat de ouders van de grootoudergeneraties meestal ook nog in leven zijn, minstens een van hen. De gemiddelde levensverwachting ligt in Nederland immers ruim boven de tachtig jaar. Behalve voor hun kleinkinderen zorgen die grootouders daarom vaak ook nog eens voor hun eigen ouders die licht beginnen te dementeren. We worden daardoor vanzelf allemaal ook nog mantelzorgers.

In een andere samenleving is ook de rol die grootouders in het gezin spelen anders en worden ze juist niet overbodig. Goed onderzoek laat zien dat de grootouder die bij de kleinkinderen betrokken zijn een bijdrage leveren aan de emotionele stabiliteit van die kinderen. Dat doet Google ze nog niet zo snel na en het is een stuk leuker dan uitleggen hoe je kousen stopt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Het Wolffersfenomeen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)