3.508
193

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De schennende hand van de PVV

Joram van Klaveren bevlekt mijn zoon en daarmee ook mijzelf. Hij heeft een duidelijk bewijs afgegeven van zijn vijandigheid ten opzichte van mij en mijn familie

Veel mensen zijn gewend geraakt aan de PVV. Het is tenslotte een partij die anderhalf miljoen Nederlanders achter zich heeft staan. Je stemt er zelf niet op maar Wilders brengt soms reële grieven naar voren en die mogen ook gehoord worden in dit democratische land. Het hoort ook niet om anderhalf miljoen mensen gewoon weg te zetten. Dit is tenslotte en land van meedoen en niet van afgrenzen. Tot de schennende hand van de PVV ineens je persoonlijke leven binnendringt. Dat is vanochtend gebeurd en ik wil dit graag uitleggen.

Het Kamerlid Joram van Klaveren heeft de ongehoorde brutaliteit gehad om niet alleen mijn zoon maar ook mijn toekomstige kleinkinderen en achterkleinkinderen tot allochtonen uit te roepen. Allochtonen zijn mensen die van elders komen. Dat zijn in PVV-ogen Nederlanders met een vlekje. Joram van Klaveren komt dan ook tot deze ongehoorde opvatting in het kader van een interview over criminaliteit dat hij in zijn grenzeloze zelfoverschatting heeft durven geven aan NU.nl.

Ja, mijn zoon, valt dankzij de Nederlandse manier van definiëren onder de allochtonen en nu zal dat met zijn kinderen ook zo zijn, tenminste als het morsige, gevaarlijke en antidemocratische denken van de Jorams van Klaveren in dit land de overhand krijgt wat, god betere het, nog wel zou kunnen gebeuren ook.
Joram van Klaveren bevlekt mijn zoon en daarmee ook mijzelf. Hij heeft een duidelijk bewijs afgegeven van zijn vijandigheid ten opzichte van mij en mijn familie.

Nu zegt U natuurlijk: dat is overdreven. Dat is niet overdreven. Van Klaverens opmerkingen zijn in het algemeen gesteld. Hij wil mensen tot in de derde generatie niet als volledige Nederlanders definiëren maar als allochtonen. En – nogmaals – hij brengt dat in verband met criminaliteit. Deze opmerking heeft echter wel betrekking op concrete personen, miljoenen medeburgers om precies te zijn. Tot hen behoort mijn zoon, die jongen met wie ik afgelopen zaterdag die kapsalon ben gaan eten nadat ik aan de dood ontsnapt was, zoals ik heb beschreven.

Van Klaveren heeft in het algemeen gesproken, maar hij bedoelde die jongen en ook zijn nageslacht. Hij heeft zijn en mijn waardigheid aangetast.

Ik kan nog wel doorgaan. Maar dit is genoeg. Wees gewaarschuwd. De PVV komt ineens ook in jouw buurt, net als bij mij, op een moment dat je het niet had verwacht. Onderschat ze niet, de aanhangers van het Wilders- en Bosma-denken. Ooit kom je zelf aan de beurt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (193)