10.420
107

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De seksknop van Theo Maassen

Hoeveel jaar mag Maassen (43) nog over seks praten voor hij een oude vieze man is?

Theo Maassen zat als stamgast aan tafel bij De Wereld Draait Door en had zich voorgenomen Patricia Paay eens even flink te pakken. Waarschijnlijk ook tot zijn eigen verrassing ging dat helemaal mis. Paay liep geen enkel schrammetje aan haar eeuwig stralende gezicht op, Maassen daarentegen leek na afloop rijp voor een therapeutische sessie.

“Ik heb een vriend die necrofiel is misschien vindt hij het wel wat,” luidde zijn commentaar met een biertje in zijn hand nadat hij de Playboy-fotoreportage van La Paay had mogen bekijken.
Dat was dodelijk – excusez le mot – bedoeld maar pakte anders uit. “Hij wil alleen maar aandacht,” was het professionele commentaar van Paay die in de uitzending nog niet met een shovel van haar voetstuk was te krijgen.
Thuis vroeg ik me vooral af wat voor gesprekken Maassen dan voert met die vriend. Hoe ruimdenkend zou hij daarin zijn? Zou hij na zijn dood misschien zijn eigen lichaam aan zijn vriend beschikbaar stellen? O wacht, het was natuurlijk maar een grapje geweest. Een grove grap. Haha. Maassen is immers van de school ‘ik ben een lul en dat is leuk’.
Want ruimdenkend bleek hij niet, integendeel erg kleingeestig. Paay was te oud voor de Playboy vond hij. Waarom? Tja, dat werd niet helemaal duidelijk. Kennelijk is seks voor Maassen aan leeftijd gebonden. Wanneer zou de seksknop bij Maassen uitgeschakeld moeten worden? Bij 60 – de leeftijd van Paay – zo ver is duidelijk. Maar ook eerder? Adèle Bloemendaal ging in 1983 op haar 50-ste voor Playboy uit de kleren. Had hij tegen haar hetzelfde gezegd? Pamela Anderson op haar 40-ste?
De dag voor uitzending werd Maassen 43. Mag hij nog wel aan seks denken? Er nog grappen over maken? Of is hij al een vieze oude man aan het worden?
Na de succesvolle strijd om de vrouwenemancipatie waarmee ze de wereld totaal veranderd hebben, voeren babyboomers nu een strijd tegen leeftijdsdiscriminatie. Met verve. Ze laten zich niet afvoeren noch voorschrijven wat ze wel en niet mogen. Ze durven te leven.
Het saillante is dat Playboy een icoon van die vrijgevochtenheid is. In het liberale Nederland ervaren we dat niet zo maar in de Verenigde Staten is Playboy een symbool van progressief denken. Daar zijn natuurlijk kanttekeningen bij te plaatsen maar nu het lezersbestand aan het verouderen is, zet het blad – dat veel meer op vrouwen gericht is dan je zou denken – zich ook in voor de strijd tegen ouderdom. Reborn to be wild, zeg maar.
Het ironische is dat Maassen de vruchten plukt van die strijd. Hij mag zich op zijn 43-ste nog steeds gedragen als puber. In het pre-Playboy tijdperk werd je geacht op je 23-ste volwassen te zijn met alle beperkingen van dien. Maar dat heeft hij zelf niet helemaal door lijkt het. Hij is niet anders gewend. Dat is het jammere van types als Maassen, omdat ze niet anders gewend zijn lijken ze zich amper bewust van wat ze bezitten.
Toch een beetje sneu.

Zie ook op Joop (incl. fragment): TV Moment van het Jaar? Theo Maassen vs Patricia Paay

Geef een reactie

Laatste reacties (107)