4.485
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De seksuele dreiging van een rode jurk

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over kleur en evolutie

Ikzelf vind het te gek als mijn vrouw een rode jurk draagt. Waarom? Het staat haar goed. Maar zo simpel is het antwoord niet. In de natuur heeft rood een bepaalde functie. Je mag je gerust afvragen waarom de kleur rood überhaupt bestaat. Gewoon omdat het er nu eenmaal is? Nee, in de natuur is er niets toevallig. Alles heeft een reden en de evolutieleer helpt ons zelfs te begrijpen wat de kleur rood betekent en waarom het in sommige situaties een functie krijgt. Bij die rode jurk lijkt het eenvoudig te zijn, want daar zijn ondertussen bibliotheken over vol geschreven. Vrouwen trekken rood aan als ze op hun vruchtbaarst zijn. Dat eicelletje diep in de eierstokken dat vrij gaat komen en bevrucht zou kunnen worden schreeuwt om aandacht en dat doet het via het gedrag van de vrouw waarin het zit. En ja, mannen die een vrouw in een rode jurk zien denken – zo blijkt uit onderzoek – dat vrouwen in het rood bereidwilliger in de liefde zijn dan dames in grijs.

De hele natuur reageert op kleur. Insecten vliegen op de kleurrijkste bloemen af om honing te zoeken. We weten allemaal van het stuifmeel dat zo verspreid wordt. Ook als mannen rood dragen heeft dat effect. Onderzoek met mannen in een rode of grijze trui in verschillende landen, van China en Afrika tot Duitsland en de Verenigde Staten laat zien dat de mannelijke rooddragers aantrekkelijker gevonden worden. Het wordt bij mannen vooral geassocieerd met macht.

Maar is er iets dat vrouwen meer opwindt dan macht? Het is een vraag waarop ik het antwoord niet weet. Zelfs een portretfoto in een rood lijstje heeft dat effect. We begrijpen dus iets over de diepere motieven van vrouwen die een rode jurk uit de kast trekken – het was maar een uitverkoopje -, van mannen die op rood reageren, maar wat doen andere vrouwen als ze een vrouw in het rood zien? Dat is nu onderzocht.

Vrouwen kregen foto’s te zien van vrouwen in het rood en van dezelfde vrouwen in het grijs. Daarbij werd vastgelegd hoe de vrouwen die de foto’s moesten beoordelen reageerden. Niet boos worden hoor, maar hier komt-ie. Je commentaar stuur je maar naar de onderzoekers:

Vrouwen begonnen negatief te praten over de lady in red, probeerden de vrouw dom, onaantrekkelijk en onaardig te doen lijken. Ze kropen ook wat dichter tegen hun partner aan. Deze is van mij, afblijven met je vingers. Ja, dat gebeurt er als de mevrouw in het rood de ruimte binnenkomt, de groep herschikt zich op basis van de impliviete boodschap. Seks is in the air en iedereen herkent het.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)