977
68

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De sloddervossen van het openbaar bestuur

Wat doorgaat voor daadkracht, is te vaak onbezonnenheid

Onverwacht krijgen veel gepensioneerden een extra korting op hun pensioen die tot boven de vijf procent kan oplopen. Dit, zo waarschuwt de Pensioenfederatie, staat los van het afstempelen waarmee miljoenen van hen ook nog eens geconfronteerd worden.

Een nieuwe wet Hof, melden de media, bedoeld om een maximaal tekort van drie procent af te dwingen, heeft rigoureuze gevolgen voor de gemeentes. Die mogen dan tal van grote investeringen niet meer doen, wat in het bijzonder een zware klap betekent voor de bouw. Door de wijzigingen in de AOW-leeftijd zitten tienduizenden pre-pensionados met een inkomensgat dat zij op geen enkele wijze kunnen dichten. De extra heffing op de woningbouwverenigingen heeft er toe geleid dat deze op grote schaal nieuwbouw- en renovatieprojecten in de ijskast zettten.

Onverwacht blijkt het invoeren van het kilometertarief in combinatie met de beruchte chipkaart met name op het platteland tot zulke tariefsverhogingen te leiden, dat de bus zich uit de markt prijst. Dit alles is niet alleen vervelend voor burgers en bedrijven die met deze Haagse zegeningen worden geconfronteerd, maar brengt extra schade toe aan de toch al gebutste economie.

Het wil er bij mij niet in dat dit allemaal de bedoeling was. In Den Haag zijn de verantwoordelijken even verbijsterd over het effect van hun maatregelen als de burger die de ene onverwachte rekening na de andere in de bus krijgt. Het is geen kwade wil. Het is slordigheid. Die is het gevolg van de “doorpakken-“ mentaliteit die het bestuur bevangen heeft. Wat doorgaat voor daadkracht, is te vaak onbezonnenheid. Zo worden aan de lopende band brokken gemaakt. Daardoor zal net als in de jaren dertig de crisis hier langer aanhouden dan in de omliggende landen.

Ook zal het toch al geschade vertrouwen in de overheid een extra knauw krijgen waarvan ze zich niet gemakkelijk zal herstellen. Wie weet wat voor kostbare verrassingen de sloddervossen van het openbaar bestuur nog meer voor u en mij in petto hebben.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (68)