1.601
45

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

De soldaat die slaagde waar Bush faalde

Een democratisch vuur verspreidt zich door het Midden-Oosten, waarom zit de aanstichter in een Amerikaanse cel?

In 2003 viel het Amerikaanse leger, met steun van de Nederlandse premier Balkenende, Irak binnen. Officieel vanwege de – naar later bleek door Bush verzonnen – aanwezigheid van massavernietigingswapens. Maar het achterliggende plan behelsde, naast de beslaglegging op de olievoorraden, veel meer.

De neo-cons, de zeer rechtse stroming waar president Bush toe behoorde, had het idee om van Irak een model-democratie te maken. Dat democratisch succces zou dan de dictatoriaal geregeerde buurlanden besmetten en een einde maken aan de alleenheersers.
Dat plan is faliekant mislukt ten koste van honderdduizenden doden. Democratie leg je immers niet op met oorlog, dat wisten we vooraf al. Niet in Irak, niet in Afghanistan. Maar nu, zeven jaar na de invasie, lijkt de omwenteling in de regio alsnog te komen. Al gebeurt dat op een hele andere manier dan Bush en de zijnen dachten.
Begin vorig jaar kopieerde Bradley Manning, 23-jarige in Irak gelegerde Amerikaanse militair, geheime documenten. Hij speelde ze door naar WikiLeaks die de documenten openbaarde. Ze werden wereldnieuws. Tussen de stukken zat onder meer een ‘cable’ over de corrupte wanpraktijken van de Tunesische president Ben Ali. Die werd al langer gehaat door zijn volk maar de publicatie van de cable  was een vonk in het kruitvat, wordt door velen beweerd. Binnen enkele weken werd Ben Ali verjaagd.
Nu is de vonk overgeslagen naar Egypte. En vanmiddag werd bekend dat de Syrische dictatuur uit angst voor onrust internet heeft afgelsoten. Zo lijkt het democratisch virus zich alsnog te verspreiden door het Midden-Oosten.
Er is alleen iets raars: de aanstichter van de mislukte oorlog, George Bush, verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden, loopt vrij rond en wordt vereerd. De kopiërende militair, die het democratisch vuur met WikiLeaks deed ontbranden, zit eenzaam opgesloten in een cel. Hij wordt onmenselijk behandeld. Vorige week nog werden hem zijn bril en alle kleren behalve zijn ondergoed afgenomen. Hem wacht een lange gevangenisstraf.

Wordt het niet tijd die rollen om te draaien?

Correctie (29/1 10:50): Er stond dat zijn ondergoed was afgepakt, gewijzigd in ‘alle kleren behalve zijn ondergoed’. Bron

Geef een reactie

Laatste reacties (45)