4.082
99

Oud SP-Statenlid provincie Zeeland

Roland van Tilborg (1971, Rotterdam) woont in Sint Maartensdijk en was onder andere SP Statenlid in Zeeland. Hij is iemand die schrijft over actuele zaken en gebeurtenissen maar ook nog wel eens graag terugdenkt aan het verleden en probeert het geleerde naar het heden te vertalen. Steekwoorden die van toepassing zijn op Roland : Atheïst, Darwin, generalistisch, sociaal, open mind, vader, natuur, politiek, milieu, leefbaarheid.

De SP en het verstommen van kritiek

Volgens mij kan dit soort energie beter gebruikt worden om te zorgen dat deze (bijna altijd constructief bedoelde) kritiek niet meer nodig is

cc-foto: Wattman https://flic.kr/p/XV5fcm

Tsja….. alles wat ik er (nu) over schrijf kan (en zal) door menigeen als natrappen en moddergooien gezien worden. Het is maar net hoe je er mee omgaat en het interpreteert. Heb nog wel even getwijfeld of ik een reactie op het artikel uit NRC over de SP zou schrijven. Maar deze keer kan ik het toch niet laten. Wel handig om het artikel (eerst) te lezen. Leestijd ongeveer 2 minuten.

Vooropgesteld….ik was niet bij de Partijraad maar ik neem aan dat de schrijvers van dit artikel dit goed gehoord en opgeschreven hebben. En ik kan het gevoel van die dag ook prima ‘voelen’. Ben er vaak genoeg (bij)geweest.

Vrijheid van meningsuiting
In het artikel staat onder andere: “Ron Meyer sloot af met de oproep om SP’ers aan te spreken die de partij „openlijk belasteren”. Hij noemde de openlijke kritiek „een loden last” en klonk bijna dreigend toen hij zei dat het „een keer mis” zou gaan als het zo doorgaat.” Volgens mij leven wij in een mooi land waar de ‘vrijheid van meningsuiting’ een algemeen goed is. Jammer dat dit niet altijd even goed ingezet wordt en soms zelf tegen je gebruikt wordt.

Maar ik vind het nogal wat om het zo te stellen zoals Ron doet. Volgens mij kan dit soort energie beter gebruikt worden om te zorgen dat deze (bijna altijd constructief bedoelde) kritiek niet meer nodig is. Omarm vooral deze kritiek, daar kun je alleen maar beter en sterker van worden. Uiteraard wel binnen de kaders van de SP-ideologie. De ideologie die ik nog in grote mate onderschreven heb maar op een aantal, voor mij, cruciale punten flink tekortschiet. (En ja, ik heb het zeker intern geprobeerd om….)

Klimaat
En die punten zijn het klimaat en integratie. Vraag aan willekeurig iemand op straat waar ze aan denken als je aan de SP denkt? 9 van de 10 zal zeggen: “Zorg en/of opkomen voor de lage(re) inkomens.” Natuurlijk is de Zorg een belangrijk punt (net als de asociale huurverhogingen, onderwijs, enzovoort). Dat zal de komende decennia zeker niet minder worden. Maar daar redt de SP het niet meer mee. Zeker heeft de SP een mening over het klimaat en alles wat erbij komt kijken. Ik weet uit ervaring dat dagelijks achter de schermen een aantal zeer bedreven en kundige mensen hun best voor doen, maar voor mij was en is het echt te weinig. Het is te veel opkomen voor alleen de mensen. In mijn ogen zou het niet of/of moeten zijn maar en/en. Opkomen voor dier en plant én mens kan hand-in-hand gaan. Kwestie van keuzes maken. En denken dat (een gedeelte van) de achterban van de SP dit niet belangrijk vindt is een onderwaardering van en gebrek aan kennis over de achterban.

Deals
Nog niet zo lang geleden had de SP een hele duidelijke mening over onder andere de “Turkijedeal”. Nu zijn de laatste berichten vanuit de SP dat ze niet meer zo zwaar tillen aan dit soort (in mijn ogen) inhumane deals. En het daarbij maar weer over opvang in de regio gaan hebben. Ruim 95% wordt al opgevangen in de regio! Dit was onderdeel van het verhaal dat vanuit de SP gebracht werd. Als het al in de buitenwereld kwam destijds. Een goed en duidelijk standpunt over het hele vluchtelingenverhaal was en is er (geweest). Sharon Gesthuizen (en met haar vele anderen) heeft zich destijds de blubber voor haar ogen gelopen, gepleit en gezwoegd. Uiteindelijk kwam er ‘iets’ naar buiten en voor de afdelingen, mits de afdelingen daar behoefte aan hadden en dit zelf aangaven.

Inmiddels heeft de SP het een en ander aangepast in haar mening. Of was dit alleen voor de Provinciale Statenverkiezingen? Een poging om ‘rechts’ de wind uit de zeilen te nemen op dit onderwerp? SP’ers die destijds fel gekant waren tegen deals zoals met Turkije hoor ik er helaas niet over. Zijn ze om? Of mogen ze niets (in het openbaar) zeggen?

En mensen… geloof mij, ik heb er middenin gewerkt. Dit werkt niet alleen bij de SP zo, dat wil ik nog wel even gezegd hebben. Bij iedere politieke partij gaat het zo. Maar of dit een partij altijd even goed doet…… En tot nu toe heb ik nog geen spijt van mijn overstap.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)