12.358
19

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

De Staatsloterij misleidt

Maar dat is niet het hele verhaal

De Staatsloterij heeft spelers jarenlang misleid, zo heeft de Hoge Raad bepaald in een zaak die was aangespannen door de Stichting Loterijverlies. Mensen wisten niet dat de loterij prijzen trok uit een pot waarin ook onverkochte lotnummers zaten. Maar ook als deze lotnummers niet waren meegenomen, dan hadden mensen zich nog steeds laten misleiden.

Stel je mensen in december vragen over de Oudejaarsloterij, bijvoorbeeld, en vraag je hen vervolgens hoe gelukkig ze zijn, dan zijn zij gelukkiger dan mensen die niet eerst naar de Oudejaarsloterij worden gevraagd. Herhaal je deze test in januari, dan is het geluksgevoel bij mensen die eerst naar de Oudejaarsloterij wordt gevraagd een flink stuk láger dan bij mensen die er niet naar gevraagd wordt.

Ook winstkansen kunnen mensen niet goed inschatten. Als de loten twee keer zo duur worden en drie keer zo veel winst op kunnen leveren, zou bijna 70 procent van de kopers afhaken. Als loten de helft gaan kosten en drie keer minder winst opleveren, zou bijna 90 procent nog steeds loten kopen. En dat terwijl de eerste keuze rekenkundig gezien gunstiger is.

De uitkomsten tonen nog maar eens aan hoe beperkt rationeel mensen zijn als het over geld gaat. Ze denken alleen aan de winstmogelijkheden, niet aan de kans daarop en klampen zich vast aan sprankjes hoop.

Met de beschuldigende vinger wijzen is makkelijk, maar het kan geen kwaad die hand ook af en toe in eigen boezem te steken.


Deze column verscheen ook op Voxweb

Fit

Esther-Mirjam schreef onder meer: Fit, verbeter de conditie van uw organisatie


Volg Esther-Mirjam ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (19)