1.859
86

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De stalinistische denktrant van Henk Kamp

Kamp heeft stalinistische ideeën over het vinden van 'passend werk'. Verhuizen voor een baan, zoals de minister wil, is niet altijd realistisch

‘Uitkeringstrekkers moeten verhuizen om passend werk te vinden’ aldus minister Kamp. Dat is stalinistisch en totaal niet realistisch, betoogt Han van der Horst

Minister Kamp vindt dat uitkeringstrekkers desnoods naar de andere kant van het land moeten verhuizen als daar werk is en bij hen thuis niet. Hij herhaalde dat donderdagavond nog een keer bij Pauw en Witteman. De beide interviewers gingen in op de consequenties: wat als de partner wél een baan heeft en de kinderen zitten halverwege het schooljaar? Ze vergaten nog de hedendaagse onverkoopbaarheid van huizen erbij te noemen. Kamp weigerde op deze voorbeelden in te gaan. Er waren honderdduizenden Oost-Europese immigranten in Nederland, verklaarde hij, en die verlieten ook huis en haard. Als er passend werk was, moest je dat accepteren, punt. En dat soort voorbeelden waren alleen maar bedoeld om een goed plan onderuit te halen. Kamp vond een medestander in de bekende armoedzaaier Jeroen van der Veer, gepensioneerd hoofddirecteur van de Shell. Die vond dat mensen best een jaartje in een of ander hotelletje konden gaan zitten.
Het was schokkend om te zien. Minister Kamp hield strak vast aan het ideologische principe dat wie niet werkt, ook niet zal eten en dat een WW-er de keuze heeft om zijn uitkering te verliezen of om te verhuizen naar het verre werk, wat zijn persoonlijke omstandigheden ook mochten zijn en tot welke gevolgen het ook mocht leiden. In veel gevallen zijn die duidelijk: de hypotheek kan niet meer betaald worden omdat één salaris wegvalt óf omdat het gezin met dubbele woonlasten wordt opgezadeld nu vader of moeder bij wijze van spreken van Rotterdam naar Leeuwarden moet verhuizen. Als het om laag betaalde banen gaat, worden de gedwongen verhuizers geconfronteerd met het feit dat je tegenwoordig weer een jaar of acht op een sociale huurwoning moet wachten. Wat dan? Dan huur je maar een kamer of een hotelletje, suggereerde Van der Veer. In de Tweede Kamer had Kamp het over verhuizen van Groningen naar Schiedam. In Schiedam betaal je voor de goedkoopste hotelkamers zestig euro per nacht.

Dit nu zijn de concrete feiten aan de basis van de samenleving. Dit is het leven zoals het in elkaar zit. Voor Kamp bleek dat geen enkele rol te spelen. Hij hield vast aan het principe. Dat was heilig. Als dit beginsel in strijd kwam met de feiten, dan was het des te erger voor de feiten.

Dit is een stalinistische denktrant. In de Sovjet Unie hielden de machthebbers ook strak vast aan beginselen en principes, aan de enige juiste manier van denken. De gevolgen deden er niet toe. En vooral niet het leven zoals het in elkaar zit. Als er maar ideologische zuiverheid werd betracht.

Iedereen weet hoe het met de Sovjet Unie is afgelopen.

We staan voor misschien wel de grootste crisis van de afgelopen halve eeuw en we moeten ons verlaten op een stelletje verblinde ideologen. In NRC Handelsblad staat vandaag, dat in Letland iedereen tenminste nog een moestuin heeft.
Zouden we daar nog een lapje grond kunnen krijgen voor het hier te laat is?

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (86)