637
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De stem van je partner hoor je altijd en overal

Mensen in een relatie hebben een ongekende capaciteit de stem van hun partner te herkennen in een rumoerige omgeving

“Luister je wel naar me? Nou wat zei ik dan?” Als partner denk je na die vraag diep na: wat zei ze nou eigenlijk? Je was toen ze begon te praten gewoon doorgegaan met je krant te lezen en had wat gebromd, maar echt geluisterd…? Nee. Toch hebben mensen in een relatie een ongekende capaciteit de stem van hun partner te herkennen in een rumoerige omgeving.

Getrouwde stellen tussen 44 en 79 jaar werden gevraagd een aantal instructies in te spreken. Daarna kregen ze de gemaakte opnames van elkaar te horen met behulp van een koptelefoon, maar er dwars doorheen was ook een onbekende stem te horen. In sommige gevallen moesten de proefpersonen vertellen wat hun partner zei en in andere gevallen wat de onbekende zei. Het bleek dat mensen veel beter herkennen wat hun partner zegt dan wat een onbekende zegt.

Er was nog iets dat de aandacht trekt. Niet alleen konden de proefpersonen van middelbare leeftijd de bekende stem van hun partner beter horen, maar ze konden hem ook beter negeren. Ook handig zodat je ook af en toe ongestoord je eigen gedachten kan volgen. Dat gebeurt niet alleen bij mannen. Ook vrouwen kunnen zich goed voor de partner afsluiten.

Het grappige is dat die vaardigheid niet verdwijnt bij het ouder worden, terwijl hij of zij bij het ouder worden wel steeds meer moeite heeft te horen wat de onbekende zegt. Het lijkt erop dat de functie van de vaardigheid de stem van de partner beter te herkennen vooral handig is voor oudere mensen die steeds meer moeite hebben om te horen in rumoerige omgeving, maar in elk geval die van hun partner altijd herkennen. Raak je elkaar niet kwijt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Zijn mannen het sterke geslacht?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)