Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De 'stijve bovenlip' en kanker

  •  
30-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: heeft de volksaard invloed op overlevingskansen bij kanker?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het internationale medische nieuws van vandaag wordt gedomineerd door de berichten over de ‘stijve bovenlip’ van de Engelsen. Die zou er volgens onderzoekers van het King’s College in Londen namelijk schuldig aan zijn dat Britten vaker aan kanker overlijden dan de bewoners van andere landen.
Het onderzoek komt voort uit een vergelijking van overlevingskansen bij verschillende kankersoorten in landen over de hele wereld uitgevoerd door het International Cancer Benchmarking Partnership (ICBP). Daaruit bleek dat je voor het overleven van je kanker beter kunt wonen in Australië, Canada, Zweden of Noorwegen, maar dat je in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken het slechtst af bent.
Als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk de diagnose longkanker werd gesteld dan was de kans dat je een jaar later nog in leven was 30 procent, terwijl dat in Zweden 44 procent bleek te zijn. Hoe het in Nederland zit werd in dit twee jaar oude onderzoek niet bekeken.
Dat was in 2011 en nu is dus gekeken naar wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn. Het zit hem volgens de onderzoekers niet in de kennis over vroege verschijnselen, maar vooral in de volksaard. Ga je met van die simpele klachten naar een dokter om het verder uit te laten zoeken? De gedachte dat je je dokter ten onrechte belast met je zorgen werd in het Verenigd Koninkrijk 34 procent en in Zweden slechts 9 procent gegeven als antwoord op de vragen van de onderzoekers. Engelsen vinden dus al snel dat ze de tijd van hun arts verprutsen en zijn er daardoor te laat bij, zeggen de onderzoekers. Een spindokter moet bedacht hebben dat je dat samenvat met het begrip stijve bovenlip: koel reageren, niet overdrijven en paniekerig reageren. En met zo’n begrip haal je dan gemakkelijk de media.
Maar klopt het wel? Is het niet gewoon een trekje van heel veel mensen met calvinistische achtergrond: flink zijn? En komen die niet in veel meer Noord-Europese landen voor? En wat is dan de reden dan Denen het er op het gebied van kanker overleven zo slecht vanaf brengen? Daar zou het volgens de onderzoekers liggen aan de lange wachttijden en niet een bovenlip. En waarom zijn die resultaten niet uitgesplitst?
Ik zou willen weten of er verschil is tussen mannen en vrouwen, tussen autochtone Britten en immigranten, die met een veel vrolijker stel lippen door het leven gaan. En wat te denken van het stressniveau in verschillende landen? Chronische stress en gebrek aan vaardigheid om daar mee om te gaan zijn belangrijke voorspellers van hoe lang je met kanker overleeft. Hoe zit dat dan weer?
Nou ja, de media – en dan vooral de Engelse – hebben weer een feestje met dit onderzoek: de stijve bovenlip. Grappig trouwens dat het in Schotland nu net weer anders was: bovenlip minder stijf daar?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.