1.004
2

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

De stoel van Hawking

De vermaarde natuurkundige Stephen Hawking reed graag ‘per ongeluk’ over tenen als hij mensen irritant vond

Job – veertien – is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt

rolstoel Stephen Hawking

Als ik dan toch zo’n 18.000 euro neertel voor een rolstoel, wil ik ook twee voetensteunen in plaats van één. En ik zou er niet mee akkoord gaan dat op de zwenkwieltjes de banden ontbreken.

Op de site van veilinghuis Christie’s bestudeer ik Stephen Hawking’s rolstoel, die meer lijkt op een elektrische stoel uit een vergeten horrorfilm dan op een hightech hulpmiddel. Het genie verplaatste zich eind jaren tachtig in dit karretje. Toen hij door de ziekte ALS het pookje niet meer kon bedienen, kwam er een nieuwe versie.

Vermakelijke details staan erbij: Hawking reed graag ‘per ongeluk’ over tenen als hij mensen irritant vond. Prins Charles en Margaret Thatcher behoorden tot zijn slachtoffers.

Het lijkt me geweldig, Job in de oude stoel van de briljante Stephen Hawking! Maar het ding heeft wat gebreken. De informatie op de website is helaas onvolledig. Zo worden de afmetingen vermeld (de stoel moet wel in onze auto passen), maar ontbreekt het gewicht. Belangrijk, want kan ik de zetel van de professor in mijn eentje in de achterbak tillen?

Het betreft een ‘gemotoriseerde’ rolstoel, maar ik kan nergens vinden of de motor het nog doet. Dit erfstuk lijkt in niets op de superieure aangepaste modellen waarin hij later op podia – of als figurant in de tekenfilmserie The Simpsons – verscheen.

De opbrengst van de te veilen stoel gaat naar de Stephen Hawking Foundation die natuurkundig onderzoek stimuleert. Het geld is dus wel besteed. Bovendien zou het een goede investering zijn, want straks hebben Stephen Hawking én Job erin gezeten.

Dan lees ik de kleine lettertjes: Christie’s biedt geen garantie dat deze rolstoel anno 2018 nog voldoet aan de eisen. Die voetsteun en luchtbanden kunnen we dus vergeten. Daarbij zal het een fortuin kosten om dit opknappertje Job-proof te maken.

Tot 31 oktober 10.00 uur kan ik bieden.


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Egbert

    De achtste dag

    Roman

    Maart 2019


Geef een reactie

Laatste reacties (2)