1.090
2

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

De strijd om het boek

Als de lokale boekhandels zo veel te bieden hebben, waarom hebben ze het dan economisch zo moeilijk?

Hoe erg is het als de boekhandels verdwijnen? Heel erg, vinden duizenden mensen en ze spreken massaal hun steun via Twitter uit. Onder de hashtag #steunjeboekwinkel vertellen ze waarom ze liever in een echte winkel dan online kopen. Vanwege de leuke sfeer, het persoonlijke advies of omdat je online alleen de boeken bestelt die je toch al wilde, terwijl je in de boekwinkel onbekende juweeltjes vindt.

Als de lokale boekhandels zo veel te bieden hebben, waarom hebben ze het dan economisch zo moeilijk? Volgens mij is dat niet zo zeer omdat de consument zo graag van achter de computer bestelt, maar omdat de boekhandels heel veel boeken niet op voorraad hebben.

Ik hoor uitgevers steeds vaker klagen dat de boekhandels ook hun nieuwste boeken niet willen inkopen. Ze spelen liever op ‘safe’ en kopen alleen de bestsellers in of de boeken waar ze van verwachten dat die het heel goed gaan doen. Dat leidt tot verschraling van het aanbod en tot klanten die teleurgesteld naar huis gaan om het boek vooralsnog online te bestellen.

Vooral debutanten zijn diep teleurgesteld dat hun boeken zo slecht ingekocht worden. Hoe moeten ze doorbreken als niemand nog hun naam kent en als de boekhandels ze niet steunen? Maar steeds vaker worden ook de boeken van bekende schrijvers bijzonder voorzichtig ingekocht. De schrijver krijgt 10 procent en de boekhandel zo’n 40 procent van de boekprijs. De schrijvers steunen de boekhandels van harte en doen massaal mee aan de Twitter-actie, maar het wordt tijd dat de boekhandels ook de onbekendere schrijvers gaan steunen door niet alleen voor de bestsellers te gaan. Misschien wordt de mooie actie #steunjeboekwinkel vanzelf overbodig. Als de klant in de lokale boekhandel de boeken kan vinden die hij zoekt, dan heeft hij nog minder reden om ze online te bestellen.

Maria Genova schreef: ‘Man is stoer, vrouw is hoer’
Volg haar ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (2)