1.111
7

Activist

Activist. Schreef tot nu toe pittige artikelen over wapenhandel, onduurzame voedsel en kleding, tax injustice, racisme en het disfunctioneren van het maatschappelijk middenveld. Tot juli 2011 directeur van Fairfood International (www.fairfood.org). Frank was tevens tot juli 2011 bestuurslid van de brancheorganisatie voor ontwikkelingsorganisaties Partos (www.partos.nl). Voor Fairfood was Frank werkzaam voor Amnesty International en Fairtrade Original. Hij komt uit het bedrijfsleven waar hij jarenlang werkzaam was als management consultant.

De strijd tegen kernwapens is grandioos mislukt

De grootste en belangrijkste organisatie binnen de vredesbeweging, IKV Pax Christi, is niet meer in staat grote aantallen mensen op de been te brengen

Op 19 november stemde de Tweede Kamer, inclusief de PvdA, voor de motie van Jasper van Dijk (SP), die stelt dat de JSF geen kernwapentaak moet krijgen. Dinsdag 14 januari lieten de ministers Timmermans van Buitenlandse Zaken en Hennis van Defensie de Tweede Kamer weten de aangenomen motie van Van Dijk niet uit te voeren.

Binnen de NAVO geldt Nederland als een van de meest trouwe bondgenoten van de VS, hetgeen beloond wordt met allerlei extra’s. Naast een intensieve samenwerking tussen de NSA en de AIVD, zoals we nu weten door de onthullingen van Edward Snowden, heeft Nederland een belangrijke NAVO-kernwapentaak. In een crisissituatie zullen Nederlandse F16’s en later JSF’s de Amerikaanse B61 kernbommen die op vliegbasis Volkel liggen afwerpen boven Rusland. Alsof de koude oorlog nooit geëindigd is.

Dat afwerpen van kernbommen is inmiddels ouderwets, dus heeft de VS in 2010 een geheime deal met Nederland gesloten om de B61’s te moderniseren (KRO Reporter – 12 september 2013), zodat de Nederlandse luchtmacht de B61’s op een wat intelligentere manier op Russisch grondgebied kan afvuren. Tevens worden de B61s ook ‘instelbaar’. Dat houdt zoveel in dat de explosie ook wat minder heftig kan worden ingesteld, bijvoorbeeld als het doel ‘slechts’ een klein Russische dorpje is. Daarmee wordt dus de collateral damage beperkt, vermeldt de verkoopfolder. Nee, u leest hier geen spannende fictie.

Kamerlid Timmermans was mordicus tegen kernwapens in Nederland en tegen een kernwapentaak voor de F16’s en de nieuwe JSF. Maar over het gedraai van Timmermans in het bijzonder en de PvdA in z’n algemeenheid is al genoeg gezegd. Laat ik daar uw kostbare tijd niet verder mee verdoen.

Mobiliseren
Interessanter zijn de bewegingen van de vredesbeweging. 85 procent van de Nederlandse bevolking is tegen kernwapens in Nederland. De grootste en belangrijkste organisatie binnen de vredesbeweging, IKV Pax Christi, is echter niet meer in staat grote aantallen mensen op de been te brengen, vertrouwde directeur Jan Gruijters mij toe, en is ook niet in staat op een andere manier die 85 procent van de Nederlandse bevolking te mobiliseren.

Veel maatschappelijke organisaties worstelen met te weinig support vanuit de maatschappij voor de onderwerpen waarvoor zij strijden. Zo is het moeilijk om geld in te zamelen om de vluchtelingen van de oorlog in Syrië op te vangen, omdat voor de gemiddelde Nederlander de oorlog ver weg is en niet ons probleem, terwijl de rol die Nederland speelt in het Midden Oosten uiterst dubieus is. Nederland is een grote wapenleveranciers in het Midden Oosten. De worsteling van veel maatschappelijke organisaties is begrijpelijk. Maar als een organisatie strijd voor een onderwerp waar de Nederlandse bevolking massaal achter staat, vervolgens niet in staat is de bevolking op enigerlei wijze te mobiliseren, dan wordt het hoogtijd voor een strategiewijziging.

IKV Pax Christi heeft jaren geleden besloten om een constructieve dialoog aan te gaan met de overheid en in een partnerschap met haar samen te werken. De burger ziet vervolgens dat deze samenwerking nergens toe leidt en keert zich af van de vredesbeweging. Het wordt tijd dat IKV Pax Christi weer een echte vredesbeweging van burgers wordt en weer de taal gaat spreken waar dit kabinet naar luistert. Geen lobby dus, maar actie en campagne.

Volg Frank van der Linde ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (7)