2.910
48

Coördinator Comité Dierennoodhulp.

Sandra van de Werd (1963) is veganist en oprichtster en coördinator van Comité Dierennoodhulp.

De terreur van vuurwerk moet stoppen

Twee doden, weer een heleboel gewonden, een enorme hoeveelheid angst en dierenleed, een heleboel milieuschade, geweld tegen hulpverleners en een fikse schadepost die wij allemaal ongewenst moeten dragen

cc-foto: Franklin Heijnen

Godzijdank is het weer voorbij: Oud & Nieuw en al die dagen van geknal er om heen. Op Oudjaar lag ik, de mensheid hatend terwijl andere mensen elkaar kussend een gelukkig Nieuwjaar wensten, op mijn bed met een doodsbange, trillende hond eronder en de radio op zijn hardst aan om te trachten alle naar oorlogsgeweld klinkende knallen buiten te sluiten. Wat niet lukte….

De kippen en de konijnen in mijn tuin had ik al eerder gevangen en in hun hokken opgesloten, vurig hopend dat er geen rotje of vuurpijl op een hok zou vallen en dat zij het allemaal zouden overleven.

Ik woon in Amsterdam en daar kon je dit jaar een vuurwerkvrije zone aanvragen. Dat klonk hoopvol, maar… dan moest je wel de hele buurt mee krijgen en dus erg sociaal en gezien zijn. Het risico dat het tegen je gaat werken en er juist pesterijen en extra vuurwerk voor je deur door volgen is zeker niet uitgesloten. Bovendien zou er geen enkele vorm van handhaving zijn, dat moesten de buurtbewoners zelf maar doen.

Hoe kan het toch dat de ene mens feest viert terwijl dat zo ten koste gaat van de feestvreugde van andere mensen en dieren? Is dat wel eerlijk? De dag die de viering van een nieuw jaar inluidt is voor mij en vele anderen de hel op aarde. Mensen vluchten hun huis uit naar een afgelegen camping om hier niet aan blootgesteld te worden of vluchten zelfs naar het buitenland waar vuurwerk is verboden. In feite duiken deze mensen onder. Maar er is ook nog een hele groep die dat niet kan. Sommigen doen hun dieren in een pension, zodat de angst minder zal zijn, al moeten ze daarvoor noodgedwongen hun dier juist in de steek laten.

Vier dagen van tevoren begon dit jaar de verkoop van vuurwerk dat pas afgestoken mocht worden op 31 december van 18.00 uur in de middag tot 2 uur in de nacht. Hoe achterlijk is onze overheid: denken zij werkelijk dat men zich er aan houdt om vier dagen geen vuurwerk af te steken? Op vrijdag 28 december was het geknal in mijn buurt al niet meer te harden. Het leken wel bommen die ontploften voor mijn huis. Mijn hond kreeg er een epileptische aanval door. Woedend belde ik de politie met het verzoek tot handhaving. De volgende ochtend werd ik teruggebeld door een agent die constateerde dat er niks met mijn klacht gedaan was: “Er zijn geen extra agenten die we hierop kunnen inzetten. Het beste is als u gaat klagen bij de gemeente” .

Hoe zit met met al de dieren die niet weten wat hen overkomt? Niet alleen de doodsbange honden en katten, maar ook alle in het wild levende dieren en vogels. Weerradarbeelden van De Bilt laten zien dat met Oud & Nieuw miljoenen vogels in paniek opschrikken. Op sommige plekken vliegen er meer dan duizend vogels per vierkante kilometer op die in totale paniek een half uur of langer op 500 meter hoogte in de lucht blijven vliegen. Deze vogels ondervinden enorm veel stress en verbruiken veel energie die ze in de koude winternachten wel voor iets anders kunnen gebruiken. Bovendien kunnen niet alle vogels in het donker navigeren en komen in botsing met gebouwen en hoogspanningskabels.

Ook ten tijde van de vogelgriep barstte de afgelopen jaren het vuurwerk gewoon los. Er werden in opdracht van de overheid vanwege de besmettelijke ziekte honderdduizenden dieren preventief gedood, er kwamen vervoersverboden en een jachtverbod. Maar dat door het vuurwerk veel stress en angst werd veroorzaakt bij wilde vogels en er daardoor grotere kans was op verspreiding van vogelgriep, daar maakte niemand bij de overheid zich druk om…

Onlangs kaartten raadsleden van de gemeente Amsterdam aan dat bezoekers van Artis in de openbare ruimte nog mogen roken. Dat zou slecht zijn voor de kinderen… De hypocrisie ten top als je bedenkt hoeveel vervuiling er met het jaarlijkse vuurwerk de lucht in gaat. Onze overheid zegt dat we duurzaam moeten worden vanwege de CO2 uitstoot en onze woningen moeten daarom allemaal van het gas af en houtkachels moeten verboden worden. Maar de enorme hoeveelheid schadelijke gifstoffen die alles weer teniet doet mag men gewoon met Oud en Nieuw in de lucht afsteken.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over al die vluchtelingen die getraumatiseerd zijn door oorlogsgeweld. Als dit geknal bij mij al zoveel associaties met oorlog oproept, hoe moet het dan zijn voor hen die dat echt hebben meegemaakt?

‘Geef het volk brood en spelen’, lijkt onze overheid gemakshalve slechts te denken. Daarmee geen rekening houdend met de enorme milieugevolgen, het dierenleed en de grote groep burgers, dierenvrienden, artsen, politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid die allen aandringen op een verbod. Twee doden, weer een heleboel gewonden, een enorme hoeveelheid angst en dierenleed, een heleboel milieuschade, geweld tegen hulpverleners en een fikse schadepost die wij allemaal ongewenst moeten dragen. Het is blijkbaar allemaal nog steeds niet voldoende voor de overheid om tot een verbod over te gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)