Laatste update 21:46
5.170
117

Columnist

Neerlandicus. Gepensioneerd docent Nederlands. Oud-afdelingssecretaris en voorzitter PvdA voormalig lid gemeentelijke commissies.

De terugkeer van de heksenjachten uit de tijd van McCarthy

De hetze tegen alles wat media en links is zou vormen aan kunnen nemen die doen denken aan het McCartyism uit de jaren vijftig

Ongetwijfeld in een poging om enerzijds de aandacht weg te leiden van de onderzoeken naar Russische inmenging bij de Presidentsverkiezingen, maar  minstens zo waarschijnlijk  onder de noemer ‘de aanval is de beste verdediging’  laat het kamp Trump geen gelegenheid voorbij gaan om de tegenstanders in een kwaad daglicht te stellen. Tot die tegenstanders behoren (een deel van) de pers en uiteraard de Democratische partij.

De toespraak onlangs van Donald Trump voor, maar weer, een zaal vol aanhangers, want deze nogal narcistische president wordt nou eenmaal graag bevestigd (wanneer heeft hij eens de moed om voor een meer gemengd publiek te gaan staan oreren) was beangstigend. De manier waarop hij de aanwezigen ophitste tegen de hem onwelgevallige pers leidde in de zaal tot een verbale lynchpartij van de aanwezige CNN-journalist. Trump beweegt zich op gevaarlijk terrein en maakt – bewust – emoties los die wel eens tot meer dan slechts verbaal geweld jegens sommige journalisten zouden kunnen leiden. Hij, de man die wil verbinden en het doet voorkomen alsof hem dat met inhoudloze ontmoetingen met o.a. de Noord-Koreaanse President en met Poetin – wat een blamage – ook lukt, maar niet verder komt dan de bevestiging dat de man toch vooral steeds op zoek is naar glans voor zijn ego, verdeelt zijn eigen volk tot op het bot.

Die hetze tegen de pers en tegen de democraten heeft zijn voorlopig dieptepunt gekregen met de toespraak van Donald Trump Junior, die voor het gemak alles wat links is nu maar in een kwaad daglicht stelt. Het is niet nieuw. In Europa hebben we al meer dan een decennium met dit fenomeen te maken. Het populisme beschouwt links en het linkse gedachtengoed openlijk als haar vijand. Nieuw is hier de wijze waarop Trump Jr. links wegzet. Zonder blikken of blozen vergelijkt hij links met het Nazisme en vergeet hij gemakshalve maar even dat juist links zich in die donkere jaren voorafgaand aan en tijdens het bewind het meest tegen de nazi’s heeft verzet.

Volgens Donald Trump Jr. vertoont het platform van de Democratische Partij opvallende gelijkenissen met de nazibeweging in de jaren 30. ‘Ik hoor links altijd spreken over fascisme en nazisme aan de rechterzijde’, ging Trump Jr. verder. ‘Als je kijkt naar het echte verhaal van hoe deze dingen evolueerden, en je kijkt naar dat platform en het platform van modern links, dan zie je dat die twee op één lijn staan, en dat in tegenstelling tot rechts.’

En passant nam Trump Jr. in zijn toespraak ook maar de wetenschap op de schop door de door academici onderwezen geschiedenis ter discussie te stellen. Als het aan junior ligt zou de geschiedenis herschreven moeten worden. Hij voegde er nog net niet aan toe dat de volgens hem kwalijke rol van links daarin nadrukkelijk aan de orde zou moeten komen, maar de alerte toehoorder had hem goed verstaan.

De hetze tegen de media, tegen alles wat links is en nu dus ook tegen de wetenschap – de elite – (allemaal kenmerken van het extreme populisme) zou wel eens vormen aan kunnen gaan nemen die doen denken aan het Mc. Cartyism van de jaren vijftig. Het is te hopen dat de redelijkheid zich hiertegen weet te wapenen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (117)