2.240
36

Journalist

De Top-10 verliezers van 2012

Van gewelddadigen en groenen tot gristenen

Bart Schut neemt iedere week een brandend maatschappelijk probleem onder handen. Of iets anders dat hem stoort. Vandaag veegt hij alles bij elkaar in een ultiem jaaroverzicht: De 10 grootste verliezers.

10. Jonge Nederlands-Marokkaanse mannen met criminele inslag
Het valt u misschien op hoe specifiek ik deze groep formuleer, zeker in vergelijking met onderstaande categorieën waarbij ik beloof er lustig op los te generaliseren. Niet hier, ik kijk wel uit, want u weet wel, dan ben je racist. En juist omdat ik geen xenofoob haar op mijn hoofd heb, vind ik het zo jammer dat deze categorie op de valreep de Top-10 is ingerold, met dank aan Badr Hari en de voetballers van Nieuw-Sloten. Choukran, jongens.

9. Oranje
Nu we het toch (niet) over voetbal hebben. Een groep vermoeide, verwende, ongemotiveerde en over het paard getilde miljonairs, liet collectief haar achterban in de steek. Nee, ik doel niet op graaiende bestuurders in de zorg, in de huisvesting of op onze scholen, maar heb het natuurlijk over de walgelijke wanprestatie van onze nationale trots: Oranje. Drie nederlagen zonder kraak of smaak, inzet nul, Spielfreude Null. De onwil droop van die arrogante koppies getooid met veel te grote Sennheisers. Naar huis en fuck Nederland, over twee jaar worden we op onze sloffen wereldkampioen. Yeah, right! En tot overmaat van ramp blijkt de Rabobankploeg (het Oranje van de Nederlandse wielrenfan) zo gedoopt als Lance Armstrong in de voorbereiding op een interview met Mart Smeets.

8. Christenen
Sorry, Jezusfans, dit jaar weer geen tweede komst van de Messias. Een kleine voorspelling van mijn kant: in 2013 komt ‘ie ook niet. En het zit jullie toch al niet mee. Vooral nu de weigerambtenaar het moeilijker krijgt, jullie mini-omroepjes verdwijnen en jullie zelf het vervoer van de kinderen naar hun poldermadrassa moeten betalen. En dan blijkt op de valreep van 2012 de Paus ook nog eens een onverbeterlijke homohater te zijn, wie had dat ooit gedacht? Moeten jullie dat weer gaan uitleggen op kantoor. Of je laten uitschrijven en/of ontdopen. Sterkte!

7. Republikeinen
Ze geloofden echt dat ze Obama zouden verslaan, vooral na dat eerste debat waarin ze Rohypnol in de koffie van de president hadden gedaan. Zoals Republikeinen in wel meer onzin geloven. Bijvoorbeeld dat vrouwen niet zwanger kunnen worden na verkrachting. Of dat je tekorten terugdringt met belastingverlagingen. Of dat de President tegelijk atheïst en islamist kon zijn. De kiezer dacht er anders over en schonk Obama een overwinning van 3,5 miljoen stemmen. Lesje geleerd? Dan kent u de Republikeinen niet. As we speak zijn zij bezig Amerika de fiscale afgrond en daarmee een nieuwe (globale) recessie in te storten, want het is pas feest bij de Republikeinen als de hele wereld bloedt vanwege hun stupiditeit.

6. Het klimaat
Of het milieu, de natuur, de planeet, noem het zoals u wil. Hoe hard het ook protesteert tegen de roofbouw die wij mensen plegen (alleen al in de VS dit jaar een recorddroogte en een orkaan in New York en New Jersey), we luisteren niet. Ons desinteresse in een jaar waarin ook ons vaderlandse klimaat definitief zijn middelvinger opstak (het is tegenwoordig in Nederland het hele jaar herfst) was zo groot, dat bij de verkiezingen de enige partij die het nog waagde het woord ‘groen’ in haar programma op te nemen, volledig werd weggevaagd.

5. Europa
Terwijl in Spanje duizenden voormalige huizenbezitters in tentensteden wonen en de neonazi’s van de Gouden Dageraad op lynchjacht naar buitenlanders door de Griekse steden trekken, weten de charismatische leiders in Brussel wat het antwoord is op de problemen van hun Unie: méér bevoegdheden, méér geld, méér macht. De aanvankelijk vooral komische kloof tussen burger en Brussel begint steeds zorgwekkender vormen aan te nemen. Waarbij het gebrek aan bevoegdheden van het Europese Parlement – één van de meest in het oog springende uitingen van het grijsgedraaide ‘democratisch deficit’ – misschien wel een geluk bij een ongeluk blijkt te zijn. Ik herinner mij geen gênanter moment voor Europa dan de persconferentie van parlementsvoorzitter Martin Schultz waarin hij, geflankeerd door twee karikaturale booslims, de Europeanen de les las over die vervelende gewoonte de islam te bekritiseren. U weet wel, die verdomde vrijheid van meningsuiting. Als dat de toekomst van een democratische Europese Unie is, doe mij dan maar Zwitserland. Of Noorwegen. Of – God mag mij vergeven – Geert Wilders.

4. Populisten
Waarmee we bij de volgende groep verliezers van 2012 uitkomen: populisten van rechtse en linkse huize. De grote verliezers van onze verkiezingen op 12 september. Ondanks het groeiende anti-Europa sentiment, ondanks de steeds duidelijker in het oog springende uitwassen van het roofkapitalisme, waren PVV en SP de twee grote verliezers. Wilders omdat hij voor het eerst de grip op zijn eigen partij kwijt was en daarom voor het eerst electoraal werd afgestraft en Roemer die het slachtoffer werd van de lafheid van de Nederlandse kiezer. Better the devil you know than the devil you don’t, liever de gegarandeerde teleurstelling na een PvdA-overwinning dan een ongewisse toekomst met de (echte) socialisten. Waarbij Wilders de laatste maanden een comeback maakt door zich te ficussen op zijn oude paradepaartjes – islam, immigratie en integratie – terwijl de positie van brave Emile Roemer steeds wankeler wordt omdat hij het lef had open kaart te spelen. Het leven is onrechtvaardig.

3. Het Midden-Oosten
Een genocidale burgeroorlog in Syrië, een islamistische, pseudoconstitutionele staatsgreep in Egypte, het perpetuum mobile van bezetting en geweld tussen Israel en de Palestijnen. Zelfs de meest positieve hemdulillah-roepers in onze pers durven allang de woorden ‘Arabisch’ en ‘lente’ niet meer in één zin te gebruiken. En is er echt iemand die niet gelooft dat het allemaal nog een stuk erger wordt voordat we op verbetering kunnen hopen? Gegijzeld door de dodescult van de fundamentalistische islam, het cynisme van seculiere leiders, de blindheid van onwrikbare zionisten en de paradoxale vloek van olie, heel veel olie, is er weinig hoop voor de volken van het Midden-Oosten. Zo weinig dat wij ons misschien maar eens moeten afvragen of zij wel zoveel beter verdienen.

2. VVD-kiezers
De oorlog gewonnen en de vrede verloren, zo moeten de meeste VVD-stemmers zich voelen. De Nederlander stemde in ongekende getale op de liberalen, juist om ervoor te zorgen dat er niet teveel werd genivelleerd, er niet aan het huizenbezit werd getornd. De middenklasse zei massaal ‘ja’ tegen Mark Rutte, helaas zei de oude en nieuwe premier net zo hard ‘nee’ terug. De rest is geschiedenis. Rutte en Samsom bezuinigen de middenklasse regelrecht een dubble-dip recessie in. Waarom? Zodat Rutte ooit tegen zijn denkbeeldige kleinkinderen kan zeggen dat hij de eerste én de tweede liberale premier van Nederland is geweest (en waarschijnlijk voor lange tijd de laatste) en Samsom de in zijn partij zo diepgewortelde haatgevoelens tegen de werkende Nederlander kan bevredigen. Nivelleren is een feest.

1. U
Ja, u, ja. Denk maar na: U bent het die de overlast van jonge Marokkanen dagelijks (of wekelijks of maandelijks of misschien wel nooit) ondervindt; U bent de teleurgestelde Oranjefan; U bent misschien wel christen (inmiddels godzijdank een kleinere categorie dan de voorgaande); U krijgt straks de tweede door Republikeinen veroorzaakte crisis op uw bord; U bent het die over een paar jaar aan uw kinderen mag uitleggen wat ook al weer een zomer en een winter waren; U bent vrijwel zeker Europeaan; U bent mogelijk rechts- of (meer waarschijnlijk als lezer van Joop.nl) links-populist; U bent doodziek van de tsunami aan deprimerend nieuws die u dagelijks vanuit het Midden-Oosten over u heen krijgt gestort en misschien, heel misschien bent U zelfs VVD-kiezer. En als u dat niet bent, bent u Nederlander en zult u hoe dan ook gepakt worden door de onheilige coalitie van Mark en Didi.

Ik wens u desondanks een voorspoedig en gelukkig 2013.

Volg Bart Schut ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (36)