834
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De totale Unie

Wat we nodig hebben is een debat over het democratisch tekort in Brussel en de manier waarop we daarin verandering brengen

Op rechtse blogs zoals Geen Stijl of de Dagelijkse Standaard pakken ze groots uit met een nieuwe term: de Totale Unie. Bedoeld wordt Van Rompuys plan om op financieel terrein meer orde te scheppen in de Europese Unie.

Het is een uitermate technisch document waar ongetwijfeld veel op aan te merken valt. Dat is de afgelopen dagen dan ook  gebeurd. Elders in Europa plaatst men eveneens vraagtekens en het hele idee lijkt dan ook niet zoveel kans te maken. Over de inhoud van het plan wil ik het nu niet hebben. Wel over de terminologie ‘totale unie’.

Is dat een rechtstreekse verwijzing naar de vraag die Joseph Goebbels in 1943 aan een Sportpalast vol nazis stelde: “Wollen Sie den totalen Krieg?” Godwinnetje van de vermaledijde redactie?

Nee, de term komt uit een artikel van Jeroen Visser in de Volkskrant, die de term weer heeft van ongenoemde “Brusselse diplomaten”.  Bert Wagendorp dacht kennelijk hetzelfde als ik en schreef in zijn column zelfs “Woltt Ihr den totalen Union?”. Om te concluderen: de totale unie, ik ben er voor. Daarmee gaf hij de uit (welke?) diplomatieke bronnen komende Godwin een dubbele bodem.

Best een aardig geintje op die manier, maar het is wel jammer dat het begrip “totale unie” vanaf nu gebruikt zal worden om de Europese samenwerking verder af te serveren. Ons continent verkeert in grote moeilijkheden, zo groot dat geen enkel land zich er in zijn eentje uit kan werken, hoe trots het zich ook op de borst klopt, hoe zelfingenomen het ook verwijst naar de minimale rentes die het eigen schuldpapier doet.

Daarom is nu een zorgvuldige discussie nodig. Je hebt niets aan allerlei stoorzenders die het debat verstoren met onzuivere terminologie of flauwekul als het vermoeden dat de financiële problemen van de zuidelijke landen wel met hun katholieke karakter zullen samenhangen.

Wat we wel nodig hebben is een debat over het democratisch tekort in Brussel en de manier waarop we daarin verandering brengen. Hoe we ervoor gaan zorgen dat het bestuur daar gecontroleerd gaat worden door de volkeren van Europa en niet door een stelletje ministers van financiën, in vergadering bijeen.

Dat komt er nu niet, ben ik bang. Het zal worden ondergesneeuwd met
verdachtmakingen.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)