585
8

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

De traan van Obama

Na "Change" luidde de boodschap ditmaal: "Forward!" Vooruit mag het ook wel, want veel Amerikanen klagen dat ze van die verandering weinig hebben gemerkt

“Four more years.” Dat twitterde Barack Obama vannacht nadat hij was herkozen als Amerikaanse president.

Een dag eerder was er die traan. Toen vroeg ik me af: staat hier een moegestreden winnaar of een president die vreest voor naderend verlies? Een winnaar dus, al waren de verkiezingen vele malen zwaarder dan vier jaar geleden.

Het werd nog echt spannend: Mitt Romney evolueerde van emotieloze miljardair tot serieuze uitdager. Toch won Obama uiteindelijk vrijwel alle ‘swing states’. Hij incasseerde wat wij in Nederland de premiersbonus noemen: de zittende man heeft altijd een voorsprong. Op Carter en Bush sr. na werden alle herkiesbare presidenten ook daadwerkelijk herkozen. Obama dus ook.

En nu? Na “Change” luidde de boodschap ditmaal: “Forward!” Vooruit mag het ook wel, want veel Amerikanen klagen dat ze van die verandering weinig hebben gemerkt. Misschien dat Obama in deze tweede termijn toch wat meer doorpakt. In 2017 zit zijn presidentschap er definitief op, dus hoeft hij zich geen zorgen meer te maken over herverkiezing. Daarin slaagde hij vannacht. Met bloed, zweet en die ene traan.

Dit artikel verscheen eerder op het weblog van Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (8)