854
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De tweede kans van Second Love

Een duurzame relatie is ook een onderzoek naar grenzen

Dat gedoe rond ‘Second Love’ begrijp ik niet goed. Dat komt vooral omdat ik de site niet ken, maar de naam lijkt me goed gekozen voor mensen die het na een katastrofaal verlopen relatie nog eens willen proberen. Een tweede kans, wie wil dat nu niet?

Hoewel rechtgeaarde orthodoxe Christenen denken dat het leven slechts bedoeld is om te lijden en menen dat eenmaal trouwen dus wel genoeg is, denk ik zelf dat meer in kansen in het hier en nu de zin van het leven voor veel mensen aanzienlijk groter maakt. Een afwijzing van de tweede kans past in de ideologie van de mannenbroeders, die zich vooral druk omdat bezoek aan ‘Second Love leidt tot promiscuïteit.

Nu is het woord promiscuïteit het smerigste woord dat ik ken omdat ik het slechts kan zien als de ultieme vorm van gereformeerd schuldgevoel rond de menselijke droom van overgave aan zijn of haar natuurlijke verlangens. Ik denk dat wat John Lennon in zijn moeilijkste jaren zong “whatever gets you through the night, it’s all right” ook voor relaties geldt: Je moet een manier vinden om er iets van te maken en dat betekent dat een duurzame relatie ook een onderzoek is naar grenzen en modaliteiten van het samenzijn.

Als een huwelijk niet bestand is tegen de realiteit en de droom uit elkaar spat, is het mooi dat mensen een tweede kans grijpen. De laatste jaren zijn er minder scheidingen en dat is waarschijnlijk te wijten aan de crisis en niet aan de hoeders van de SGP. Je kunt je in deze tijd beter niet wagen aan twee halve hypotheken in combinatie met een zoektocht naar nieuwe woonruimte. Dus blijven partner noodgedwongen bij elkaar.

Bij dat gemor over Second Love moest ik vooral denken aan een bericht dat ik onlangs las. Het ging over de ‘grijze scheiding’. In de VS is er een toename van het aantal scheidingen onder babyboomers te zien en het blijkt dat de vrouw meestal het initiatief daartoe neemt. Je leven lang gehoopt dat hij zou veranderen, het ging begrijpen, eindelijk eens zou gaan praten over de dingen die je belangrijk vindt en als je dan beseft dat het toch niet meer gaat komen de handdoek in de ring gooien. Eindelijk jezelf weer zijn. 

Laat hem het maar uitzoeken. Altijd te veel gedronken, verkeerd gegeten, nooit naar je geluisterd. Nou hij zoekt het maar uit met zijn cholesterolprobleem en hoge bloeddruk. Jij gaat lekker wandelen in Nepal met een vriendin.  

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
B.V. Gezin

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)