1.370
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De verschillende ‘bedrading’ van mannen- en vrouwenhersenen

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over sekseverschillen in ons brein

Het zou dus toch waar moeten zijn als we dit nieuwe onderzoek moeten geloven: mannen zijn beter dan vrouwen in het verkeer. Mannenhersenen zijn beter ‘bedraad’ om een auto te besturen en om de weg te vinden. Het is wel vloeken in de kerk. Wie ook maar een beetje vrouwvriendelijk wil overkomen doet er goed aan het onderzoek naar hersenscans bij mannen en vrouwen, waaruit het verschil bij mannen en vrouwen zou blijken, te negeren.

Voor het onderzoek beoordeelden medewerkers van de University of Pennsylvania hersenscans van 428 jongens en 521 meisjes tussen de 8 en 22 jaar. Ze keken daarvoor naar de kwaliteit van de verbindingen in de hersenen. Dat noemen we voor het gemak de bedrading. Die bedrading bleek in het algemeen bij mannen zo te zijn dat ze sneller zien wat eraan de hand is en dat ze daarop ook sneller reageren, terwijl bij vrouwen de bedrading handiger is voor het verbinden van analyse met gevoel. Omdat de onderzoekers kinderen van alle leeftijden onderzochten ontdekten ze ook dat het verschil begint rond de puberteit, wanneer hormonen een rol gaan spelen.

Afleggen tegen vrouwen
Zo, dat moet even bezinken. Als man wil je toch graag het idee hebben dat je situaties goed analyseert, maar nu blijkt dat wij heren het daarin afleggen tegen vrouwen. Wat een troost dat onze hersenverbindingen dan in elk geval beter zijn voor het besturen van een auto. Maar met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto zal dat voordeel snel verdwenen zijn. Vrouwen zijn door hun bedrading ook beter in vriendschappen, terwijl mannen natuurlijk wel veel vrienden kunnen hebben, maar vaak alleen maar over auto’s en sport praten. Zij gaan vaak niet voor de diepe analyses van gedrag.

Er is natuurlijk nog een belangrijke kanttekening. We moeten namelijk nog maar afwachten of het waar is dat mensen met een mannenbedrading ook in werkelijkheid beter auto rijden. Ik moet echter wel zeggen dat je niet vreemd op moet kijken dat als je een toestel hebt met bedrading om radiogolven op te vangen, dat daar geen televisiebeeld op te zien zal zijn. Het is echter allemaal ook weer niet zo absoluut. Zowel mannen als vrouwen hebben Mars als Venus in zich en per individu zal het verschillen. Een wat ouder onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat homoseksuele mannen ongeveer de zelfde hersenbouw hebben als vrouwen.

Relatietwisten
Als ik er nog eens goed over nadenk dan is het eigenlijk wel een goede combinatie: een stel hersenen dat beter is in analyseren en vriendschappen onderhouden naast een stel hersenen dat iets beter is in snelle uitvoering. Op de meeste gebieden is dat gunstig en pas in de auto blijkt dat mis te gaan. De meeste relatietwisten ontstaan in de auto en gaan over de rijstijl of de gekozen route. De analytica en de uitvoerder botsen daar vaak.

Maar nog beter dan in een relatie is zo’n combinatie van hersenbedradingen in bedrijven. Niet alleen maar snel reageren op de beursnoteringen, maar veranderingen ook een beetje behoorlijk analyseren. Of draaf ik nu iets te ver door in het trekken van conclusies uit een onderzoekje met wat hersenscans?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
De sociale jetlag

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)