3.631
260

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De verwaten onkunde van godwinnende Geert

'Je kunt een heleboel mensen de hele tijd voor de gek houden, je kunt alle mensen een korte tijd voor de gek houden maar je kunt niet alle mensen de hele tijd voor de gek houden'

Lees de rede van Wilders nog eens en laat het tot je doordringen. Elites voeren een totale oorlog tegen de bevolkingen van Europa. Zo legt de politicus van het jaar een direct verband tussen dr. Joseph Goebbels van wie deze term afkomstig is, en de “multiculturalistische elites”. Dat is wat ze op het internet een godwin noemen.

Meisjes heb ik voor jongens opgegeven
Helder water heb ik voor goede oude wijn ingeruild
Verweg van de rechtgeleide weg heb ik zonder dralen
Mijn voorkeursroute genomen, die van de zonde.

Deze regels zijn geschreven door Aboe Noewas, een dichter aan het hof van kalief Haroen al Rasjied, die – tussen haakjes – aan Karel de Grote een olifant schonk met de naam Abdoel Aziz. Het arme beest is per schip naar Marseille vervoerd en moest vandaar het hele eind naar het paleis van de keizer in Aken lopen. Zo, nu weet u een beetje in welke tijd U Aboe Noewas plaatsen moet.

Het was niet moeilijk deze dichtregels  te vinden. Googlen helpt onmiddelijk. De strofe stond in een artikel van dr. Jan Jaap de Ruiter, de Arabist Jan Jaap de Ruiter wil ik zeggen, met de prachtige titel “De Orgie in het Badhuis”.

Aboe Noewas heeft heel wat poëzie op zijn naam, die we vandaag de dag als homo-erotisch ervaren en hij was een der eersten in een oriëntaalse traditie die de eeuwen omspant. Wacht, hier is nog een couplet, ditmaal in een Engelse vertaling:

And we slept, but as the cock was about to crow
I made for him, my garments trailing, my ram ready for butting.
When I plunged my spear into him
He awoke as a wounded man awakes from his wounds.
“You were an easy kill,” said I, “so let’s have no reproaches.”

Ook deze regels maken deel uit van een interessant essay. Het lijdt geen twijfel meer: vergeleken met deze Aboe Noewas en vele andere dichters uit de literatuur van het Midden-Oosten was Gerard Reve een koorknaap, (al weet je tegenwoordig niet meer precies wat je dáár weer van moet denken). 

En dan is daar de politicus van het jaar, de algemeen bewonderde en in de schijnwerpers geplaatste Geert Wilders die zonder blikken of blozen voor de rechter beweert:

De islamitische Mozart, de islamitische Gerard Reve, de islamitische Bill Gates, ze bestaan niet want zonder vrijheid is er geen creativiteit. De islam is een ideologie die zich vooral onderscheidt in moord en doodslag en die alleen maar maatschappijen kan voortbrengen die achterlijk en verpauperd zijn”.

Vijf minuten googlen –  hebben we net gezien – leidt al tot één onontkoombare conclusie: deze bewering is zo  zo verwaten, zo gespeend van elke feitelijke kennis over de geschiedenis en het heden van de beschavingen in Noord-Afrika, het Midden Oosten en grote delen van Centraal Azië, zo dom (of zo leugenachtig), dat ze alleen wordt overtroffen door wat er direct op volgt:

Vreemd genoeg willen de elites geen slecht woord over die ideologie horen. Mijn proces staat niet op zichzelf. Alleen de onnozelen denken dat het een incident is. Door heel Europa vechten de multiculturalistische elites een totale oorlog uit tegen hun bevolkingen”. 

Lees de rede van Wilders nog eens en laat het tot je doordringen. Elites voeren een totale oorlog tegen de bevolkingen van Europa. Zo legt de politicus van het jaar een direct verband tussen dr. Joseph Goebbels van wie deze term afkomstig is, en de “multiculturalistische elites”. Dat is wat ze op het internet een godwin noemen, je tegenstander in verband brengen met Hitler en het nationaal-socialisme. Daarom is het niet alleen een absurde, maar ook een kwaadaardige beschuldiging. En we mogen vrezen dat we hem uit de mond van PVV-ers nog vaak te horen krijgen. Dr. Goebbels, die het vak van propagandist verstond, doceerde het immers tachtig jaar geleden al: “Als je een leugen maar vaak genoeg verteld, wordt hij op den duur geloofd”. Ik bedoel als de Leider, als Hij mag godwinnen, dan mag ik het ook. Dan ben ik óók nog niet klaar.

Op de achtergrond van Wilders’ rede hoor je hoe dan ook de sound van het Derde Rijk, niet wat daarvoor doorgaat, maar de echte, de werkelijke, die bedwelmende, die o zo onschuldige sound.

Gelukkig kunnen wij ons laten troosten door Abraham Lincoln die over de populisten van zijn tijd zei: “Je kunt een heleboel mensen de hele tijd voor de gek houden, je kunt alle mensen een korte tijd voor de gek houden maar je kunt niet alle mensen de hele tijd voor de gek houden”.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (260)