Laatste update 10:42
1.751
32

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De vogelhospitalen en de wanprestatiemaatschappij

Wij fokken in dit land honderden miljoenen kippen onder voor die beesten hoogst onaangename omstandigheden, maar de NVWA komt in actie tegen vogelhospitalen.

De Voedsel- en Warenautoriteit is net zo streng als de wet. Ze heeft geconstateerd dat er overal in het land onverlaten vogels helpen in zogenaamde vogelhospitalen zonder dat zij een academische opleiding in de diergeneeskunde hebben. Daar wordt nu met kracht een einde aan gemaakt. Inspecteurs hebben uit de vogelopvang in Naarden zelfs de medicijnen meegenomen. Uit wat de woordvoering van deze autoriteit te melden heeft, valt af te leiden dat ze bijzonder trots zijn op dit schitterend handhaven.

Dus gaan die instellinkjes dicht. Dus sterven gewonde vogels een vaak pijnlijke dood. Tenzij de vrijwilligers hun activiteiten in de illegaliteit voortzetten met verspieders op de hoek om te zien of er geen koddebeier van de Voedsel- en Warenautoriteit aan komt.

Dit gebeurt op de dag dat de Belastingdienst gedupeerden in het kader van het toeslagenschandaal overlaadde met voor de leek onbegrijpelijke documenten waarvan er ook nog “in het kader van de privacy” een groot aantal waren zwart gelakt. De coalitie kon op GroenLinks rekenen om een kamerdebat hierover met behoorlijke meerderheid af te stemmen. Onthoud dat. Vergeet dat niet.

Maar dit terzijde.

Als een of andere (semi)overheidsinstelling weer eens op gruwelijke wijze een individu heeft gemangeld, is dat is altijd het antwoord van de woordvoerder: “Wij kunnen geen commentaar geven vanwege de privacy”. Het beroep op de privacy door zulke functionarissen is vrijwel altijd een manier om de deur in het gezicht van de kritische burger dicht te dreunen. Zorgvuldigheid voorwenden om je verantwoordelijkheid te ontlopen.

Wij fokken in dit land honderden miljoenen kippen onder voor die beesten hoogst onaangename omstandigheden, al hebben ze dan zogenaamd vrije uitloop. In een land met zo’n pluimveesector besluit de Voedsel- en Warenautoriteit vriendelijke mensen aan te pakken die zieke en gewonde vogels willen helpen. De Voedsel- en Warenautoriteit gaat niet over het welzijn van dieren in de voedselindustrie maar over hun geschiktheid voor menselijke consumptie. Toegegeven. Toch is het contrast schokkend. Zo gaat dat in een land dat er niet in slaagt slachtoffers van aardbevingen te compenseren, of burgers die door de Belastingdienst ten onrechte de financiële ondergang zijn ingeduwd.

Om ambtenarentaal te gebruiken. Dit gedrag en deze prioriteitsstelling van de Voedsel- en Warenautoriteit past zo perfect in het totaalplaatje van Nederland op de drempel van de jaren twintig.

Dit wordt steeds meer een wanprestatiemaatschappij, die aardige en beleefde mensen mangelt, ruïneert en ook nog aan de ratten overlevert want die mag je binnenkort niet meer met gif bestrijden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (32)