5.958
34

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

De Volkskrant: ‘Het beste accessoire voor een man: een slim en lekker wijf’

Als hardwerkende, intelligente en prachtige vrouw autonoom zijn, dat kan natuurlijk niet

In een ver verleden had ik ooit het lumineuze idee om modejournalist te worden. Na een opleiding modevormgeving en een stage in Parijs kwam ik daar al snel op terug. De modewereld is mij te triviaal. Ik zou graag willen roepen dat mode om zoveel meer draait dan louter voorkomen, dat er ook een mate van expressie in zit en dat het een kunstvorm an sich is, maar laten we ons geen illusie maken. Uiteindelijk draait het allemaal om het uiterlijk. Plat en eenduidig.

Dat er niet zoveel hersenwerk komt kijken bij modejournalistiek bewijst Volkskrant-journalist Bregje Lampe eens te meer. In een artikel over vijf mannenmodetrends somt ze, naast de jumpsuit, make-up en de mannenrok, lukraak ook de ‘trophy wife 3.0’ op. Lampe maakt het ons vrouwen niet makkelijk. Kon je vroeger als lekker wijf volstaan als trophy wife 1.0, tegenwoordig moet je ook nog eens intelligent en ambitieus zijn. Even dacht ik nog dat de krant had besloten vanwege het succes van De Speld elke pagina met hilarische satire te vullen, maar helaas, Lampe is bloedserieus. Ze schrijft:

Het beste accessoire voor een man is nog altijd een mooie vrouw – maar let op, lange lokken en een weelderig lichaam alleen zijn niet meer genoeg. De trophy wife 3.0 combineert beauty met brains én een warm kloppend hart voor milieu, mensenrechten of anderszins misstanden die uit de wereld moeten worden geholpen.”

Het artikel is tekenend voor de wijze waarop de modewereld vrouwen in een rol dwingt. Als vrouw kun je geen autonoom figuur zijn. Hoe mooi, slim, succesvol en warm ze ook is, een vrouw is pas geslaagd als ze al haar kwaliteiten aan de arm van de man etaleert. Als arm candy, ontworpen om het voorkomen van de man te versterken, zoals een mooie tas of sjaal ook zou kunnen doen. Ik dacht dat al die opleidingen en carrières ten behoeve van zelfontplooiing waren, maar dankzij Lampe weet ik dat het helemaal mis had. Vrouwen gaan natuurlijk massaal studeren en diploma’s halen zodat ze betere accessoires voor hun man kunnen zijn. Domme, domme ik.

Lampe noemt als voorbeeld onder meer Amal Alamuddin, de prachtige topadvocate die onlangs met George Clooney trouwde. Zelfs haar indrukwekkende staat van dienst is geen vrijwaring voor het bekrompen mensbeeld van de journalist, die – al is ze zelf vrouw – vrouwen niet anders dan als eigendom van de man kan zien. Op onze knietjes moeten we dankbaar zijn dat die oh zo prachtige mannen voor ons kiezen.

De journaliste concludeert in haar artikel dat de trend van ‘mooie, intelligente vrouw als accessoire voor de man’ in de toekomst zeker zal aanslaan, omdat er nu al meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen in Nederland zijn. Het is een kwestie van tijd, schrijft ze. Nog even en alle mannen hebben zo’n prachtexemplaar aan hun arm. We mogen van geluk spreken dat al die hoogopgeleide vrouwen niet zo dom zijn.

Volg Hasna ook op Twitter

Dit artikel staat ook op Hasna.nl

cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (34)