1.699
47

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

De Volkskrant vindt ‘niets’ meer

Een krant is meer dan een redactionele schrijver

Ik begreep uit een interview met Philip Remarque, de nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant, dat de redactionele opiniestukken nu door één persoon ondertekend worden, degene die hem heeft geschreven. Dat lijkt me bijzonder onverstandig en onbevredigend.

Een krant is meer dan een redactionele schrijver. Een krant moet ergens zijn opinie over vormen en dat goed doormarcheren voordat ze die publiceren. Door er een naam onder te hangen wordt de opinie gedevalueerd: het is niet meer dan één redacteur die dit vindt. De krant vindt niets meer. Het is ook een vorm van luiheid. Zorg maar dat je als krant een opinie vormt, door het naar één persoon toe te schuiven, maak je je er te gemakkelijk van af. Gaat Remarque zelf ook opinies schrijven?

Het is een domme move. Het maakt van een belangrijke plek in de krant, misschien wel de belangrijkste, een extensie van de opiniepaginie. Gaan Rutenfrans nu anti-moslim opinies schrijven voor de redactioneel pagina, ondertekend en wel, zodat de rest van de krant er afstand van kan nemen? Slappe hap. Wat is er met de Nederlandse kranten aan de hand? Dit soort onzin bij de Volkskrant, de propaganda column bij de NRC? Kom op jongens, verman jezelf. De krant was een mijnheer en moet dat blijven.

Dit artikel verscheen eerder vandaag op de weblog van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (47)