1.880
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De voordelen van het huwelijk

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: wie belt de ambulance?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onlangs zag ik ergens een ansichtkaart waarop een bruidspaar was afgebeeld met de volgende tekst daarbij: “Sommige relaties lopen goed af, andere leiden tot een huwelijk.” Zo´n tekst roept de vraag op die veel mensen zich wel eens stellen: wat heb je eigenlijk aan een huwelijk? Stress, teleurstelling, Stockhausen syndroom, diepe rouw bij overlijden van je partner. Het sloopt je gezondheid zou je zeggen.

Uit ouder onderzoek was al gebleken dat getrouwde of samenlevende mannen echter een betere gezondheid hebben dan vrijgezellen. Zou dan de vrouw de enige zijn die er geen voordeel van heeft? En omdat ze meestal een langere levensverwachting heeft ook nog het langst voor haar partner moet zorgen? Gelukkig. Vandaag verscheen een onderzoek waaruit duidelijk wordt dat het huwelijk voor zowel mannen als vrouwen toch grote voordelen zou kunnen hebben.

Finse onderzoekers analyseerden de gegevens van 15.300 mensen die tussen 1993 en 2002 een hartinfarct kregen. Daarvan overleden er 7700 binnen 28 dagen. Gehuwd zijn betekende dat de kans op het krijgen van een infarct en het overlijden daaraan beduidend kleiner was dan bij mensen die alleen leefden. Ongetrouwde mannen bleken 58 tot 66 procent meer kans te hebben een infarct te krijgen en 60 tot 168 procent meer kans daaraan te overlijden dan samenlevende mannen. Ongetrouwde vrouwen hadden 60 tot 65 procent meer kans een hartinfarct te krijgen en de kans daaraan te overlijden was 71 tot 175 procent groter dan bij vrouwen die met een partner leefden.

Is het huwelijk dan toch ergens goed voor? Allereerst dit: het onderzoek bewijst niet dat het komt door het huwelijk. Nee, er is samenhang te zien. De vraag wat oorzaak is en wat gevolg en of er überhaupt zo’n relatie is wordt in dit onderzoek niet beantwoord. Hoe het te verklaren valt weten de onderzoekers ook niet goed. Natuurlijk sommen ze van alles op. Vrijgezellen zorgen misschien minder goed voor zichzelf en volgen de adviezen van artsen niet op; ze slikken wellicht minder trouw hun medicijnen en hebben geen zin te stoppen met roken. Getrouwde mensen hebben het financieel beter, leven gezonder en hebben grotere sociale netwerken. Bovendien krijgen getrouwde mensen mogelijk wat betere behandeling in het ziekenhuis.

De verklaring die echter vooral in mijn hoofd is blijven hangen is deze: Als je getrouwd bent is de kans groter dat er iemand in de buurt is om bij een hartinfarct een ambulance te bellen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: De mannengriep?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)