8.703
138

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De vooroordelen van Rosemarie Buikema

Hoezo kunnen vluchtelingen per definitie niet tegen lingerie-modellen?

Dezer dagen moet Rosemarie Buikema, hoogleraar kunst, cultuur en diversiteit aan de Universiteit van Utrecht, het vreselijk ontgelden. Zij vindt dat grote reclamefoto’s van dames in lingerie in het bushokje niet thuishoren. Zij voert daarbij aan dat sommige groepen in onze multiculturele samenleving zich hierdoor niet op hun gemak voelen en dan trekken zij van de weeromstuit een boerka aan. De xenofobe twitterati staan dan ook massaal op hun strot over zoveel buigen, zoveel dhimmidom, zoveel toegeven aan de islamisering. Zij zien hun dochters al als slavinnen op de Neude verkocht of – in hun ogen ongetwijfeld nog erger – uit vrije wil bekeerd en al met hun voorhoofd op de grond, deelnemend aan het ochtendgebed.

Toch mag het voorstel van professor Buikema niet onweersproken blijven. 

Dat van het ongemak der vluchtelingen is uiteraard een gelegenheidsargument. Het feminisme kent al sinds de jaren zeventig een stroming die zich verzet tegen wat zij noemt de pornoficatie van de samenleving. Er bestaat een hele theorievorming over. Soms zie je onheilige monsterverbonden tussen dit genre feministen en organisaties als de SGP, die zich om andere reden inzetten voor de kuisheid. Het is curiosa en het hoort erbij.

Nu echter is professor Buikema een gevaarlijk pad opgegaan. Zij meent net als het morrende volk in Geldermalsen of Steenbergen te weten wat de vluchtelingen denken en hoe de wereldbeschouwing in elkaar zit van allochtone studentes, in de bus op weg naar de Uithof. Zij voelen zich bedreigd door de lingerieboeren met hun schaamteloze foto’s.

Inderdaad treffen wij bij de orthodoxe stromingen binnen de drie grote wereldreligies, die de God van Abraham, Izaäk en Jakob vereren, te weten het jodendom, het christendom en de islam, een ziekelijke obsessie met seks aan die het hele leven doordringt. Die komt tot uiting in allerlei vormen van sekse-apartheid, waarbij jongens en meisjes elkaar niet of alleen onder het strengste toezicht mogen ontmoeten. Dit uit naam van een alle vreugde verzengend kuisheidsideaal, dat meisjes dwingt geïsoleerd te leven, zich totaal te verhullen en elke aanraking te vrezen. Zo wordt het bestaan een seksuele snelkookpan met dichtgelaste veiligheidsklep. De Islamitische Staat laat zien wat de gevolgen kunnen zijn.

Professor Buikema gaat er zonder meer van uit dat onder de vluchtelingen die zich aan de Nederlandse grenzen melden, een dergelijke denkwijze heerst: zij wijzen de Europese manier van leven met zijn libertijnse hang naar seks, drugs en rock ’n roll principieel af. Dit zonder enig onderzoek, zonder vluchtelingen iets te hebben gevraagd. Toch meent zij net zo goed te weten wat in hun hoofden omgaat als Geert Wilders. Haar denken is getekend door vooroordeel. Dat is een klap in het gezicht van alle vluchtelingen die hun leven hebben gewaagd om hier de vrijheid te vinden, om te proeven wat die vrijheid betekent. Hoe zo kunnen vluchtelingen per definitie niet tegen lingerie-modellen?

Met zulke vriendinnen heb je geen vijanden nodig. 

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (138)