2.038
18

Dichter/kunstenaar

Quinsy Gario (Nederlandse Antillen, 1984) heeft Theater-, Film- en Televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is begonnen aan Comparative Women's Studies in Culture and Politics. Hij heeft zijn eigen radioprogramma genaamd Roet In Het Eten dat twee wekelijks op Mart Radio wordt uitgezonden.

Hij is lid van het Pan-Afrikaans kunstenaars collectief State of L3, het Antilliaans schrijverscollectief Simia Literario, redactielid van Andy's Art & Culture Market en redacteur bij Space Invaders. Van zijn hand zijn twee dichtbundels uitgekomen. In november 2011 won hij MC Theater's Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011. Een week later werd hij gearresteerd in Dordrecht voor zijn kunstproject Zwarte Piet Is Racisme.

Op 30 oktober 2012 kwam zijn theaterstuk uit genaamd Geit In Blik bij Podium Mozaïek dat over de formatie van het nieuwe kabinet gaat.

De voorspelbaarheid van de PVV

Moslimbashen is niet meer salonfähig en we gaan nu dus letten op de mensen die we hier naartoe halen om de banen te doen die we zelf weigeren om te doen

En woensdag 8 februari 2012 werd weer een open deur ingetrapt. Moslimbashen is niet meer salonfähig en we gaan nu dus letten op de mensen die we hier naartoe halen om de banen te doen die we zelf weigeren om te doen. Als deze mensen ook maar iemand verkeerd aankijken gaat er wat met de desbetreffende persoon gebeuren. Wat precies wordt niet al te duidelijk van de website Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen. Dat je wel even je agressie kwijt kan over hen is wel duidelijk.

Waar je bij Meld Misdaad Anoniem anoniem kan blijven, dat staat in de naam overigens, is dat bij dit niet het geval. Je moet je naam invullen en dan mag je verder gaan.* En waarom zou je je echte naam invullen vraag je? Nou, het moment dat je niet je echte naam invult dan wordt er niks met je klacht gedaan, lijkt mij dan. Waarom zouden ze een klacht van Mickey Mouse over Rutger (Castricum of Bregman) serieus moeten nemen gezien beide figuren eigenlijk niet bestaan? Ik heb op mijn facebook timeline verschillende oproepen inmiddels langs zien komen van mensen die hun vrienden, waaronder ik dus ook, oproepen om te klagen over het bestaan van de website zelf. De grappigste vond ik zelf eentje over de vrouw van Wilders. Iets te persoonlijk misschien, maar het moment dat je iemand zijn of haar zoektocht naar een beter leven gaat misgunnen is het juist ook heel persoonlijk.

Klagen over de site vind ik dan zelf onproductief. Het is namelijk een prachtinstrument. Zo’n virtuele klaagmuur. Onder de Youtube filmpjes van mijn arrestatie in Dordrecht kunnen mensen ook hun harten luchten over de deplorabele staat van Nederland als er al zelfs bij de Sinterklaasintocht ook wordt aangegeven dat Zwarte Piet racisme is. Nee, iemand vertellen dat ze iets verkeerd doen moet je niet recht in hun gezicht doen zoals de Nederlandse mores dat eigenlijk voorschrijven. Dat hoor je in een achterkamertje te doen volgens velen. Ook websites als Geenstijl en Twitter werden vervuild door mensen die xenofobische of racistische gedachten niet voor zichzelf konden houden. Zo’n klaagmuur verwijdert al die uitspraken uit zicht. Dat is juist perfect. Ik hoef inderdaad niet weer meemaken hoe bijna niemand tegen de desbetreffende daders optreedt. Xenofobische woorden en daden worden meestal achteraf geconfronteerd. Dat gebeurt voor eigen parochie. Zoals op Facebook waar de mensen die het te zien krijgen je ‘vrienden’ zijn.

Midden- en Oost-Europeanen zijn een vitaal onderdeel van onze agrarische sector en worden nu overboord gegooid omdat er een nieuwe Zwarte Piet nodig is. In Amerika zijn, paradoxaal genoeg gezien de onstaansgeschiedenis van het land, ongedocumenteerde migranten nu de Zwarte Pieten. In de Amerikaanse staat Alabama werd illegaliteit onlangs een misdaad. De agrarische sector ligt daar nu op z’n gat omdat niemand het werk wil doen. In plaats van aangeven dat het tegen de universele rechten van de mens indruist om mens zijn te criminaliseren, was de populairste oplossing om de agrarische sector te helpen door gevangenen in te huren van privé gevangenissen. Afgelopen maand heeft de documentaire Slavery By Another Name nogal hoge ogen gegooid op het Sundance Film festival. In de film wordt getoond hoe het prison industrial complex in Amerika een continuatie is van het Amerikaans slavernijverleden. Alleen dan onder een andere naam. Niemand schijnt meer van zijn verleden te leren.

Zou dat hier ook kunnen gebeuren? Staatsscretaris van onderwijs, en boodschapper van de aanslagen vanuit het kabinet op de toekomst van Nederland Halbe Zijlstra, heeft net gezegd dat de Europese norm dat 40% van de beroepsbevolking hoogopgeleid is van tafel geveegd moet worden voor Nederland. Zoveel zijn er helemaal niet nodig. Hij grijpt de administratieve rampen bij InHolland en Windesheim van de afgelopen jaren aan om zijn punt te maken. Maar over wie heeft hij het wanneer hij dat zegt? Welke studenten zijn overtollig in het hoger onderwijs en zouden eigenlijk een beroepsgerichte opleiding moeten doen? Studiefinanciering moet weg en het moet een leenstelsel worden volgens hem. Naar Amerikaans model. Wat hierbij niet gezegd wordt is dat Amerika al jaren naar Finland kijkt. En waarom kijken ze naar Finland? Voor Finse lekkernijen of poëzie? Nee, omdat Finland het beste onderwijsniveau van de wereld heeft. Onderwijs wordt niet gezien als een bedrijfstak maar als een instrument om sociale ongelijkheid tegen te gaan. Daarom is het ook gratis zodat het niet economische ongelijkheid in de hand werkt.

De Henk en Ingrid’s, die hun naam gehijacked hebben zien worden door een politieke opportunist die door het ooit conservatieve Newsweek magazine voor een schijnheilige en gevaarlijke xenofoob werd uitgemaakt, hebben niks aan een peperduur onderwijssysteem. Zij hebben niks aan populisten die hun beloftes niet waar maken en alleen een tegen-partij zijn. Zelfs Geenstijl noemt het een ‘compleet mislukt politiek experiment’ en vraagt openlijk waar de partij eigenlijk wel voor is? Klaarblijkelijk alleen emo-politiek en huillie huillie doen wanneer ze aangesproken worden op de daadwerkelijke resultaten van hun haatzaaiende woorden. Hopelijk gaan ze niet weer slachtoffertje spelen nadat ook dit wordt herkend als symboolpolitiek dat geen enkel wezenlijk probleem zal oplossen. Deze partij voor de onderklasse zou eigenlijk moeten opkomen tegen de uitbuiting van Midden- en Oost-Europese arbeidskrachten en moeten kijken naar het feit dat ze vaak te gegeneerd zijn om psychologische hulp te zoeken wanneer ze de onbarmhartigheid van Nederland niet meer aankunnen.

Klaag dan inderdaad alsjeblieft ergens op een afgelegen plek. Doe het achter gesloten deuren en zorg dat je bij elkaar steunt vindt voor je xenofobische uitspraken. Bij een steeds groter groeiende hoeveelheid Nederlanders zal je die namelijk niet krijgen. Van velen kan je namelijk eerder een repliek verwachten waarna je zal roepen om de recht op vrijheid van meningsuiting te willen inperken. Ook al gebruik je die zelf om te discrimineren.

*Inmiddels is gebleken dat de site je ook verder laat gaan als je je naam niet invult. Je kan ook aangeven dat Midden en Oost Europeanen jou niks verkeerd hebben gedaan en naar de PVV verzenden. Bij deze in navolging van Hard//Hoofd een oproep om de PVV te laten weten dat jij geen probleem met ze hebt.

Dit artikel is eerder verschenen op het weblog van Quinsy Gario, Zwarte Piet is racisme

Geef een reactie

Laatste reacties (18)