Laatste update 16:24
569
45

Columnist

Neerlandicus. Gepensioneerd docent Nederlands. Oud-afdelingssecretaris en voorzitter PvdA voormalig lid gemeentelijke commissies.

De vooruitgang begint te wringen

Het wordt hoog tijd dat we ons eens gaan verdiepen in een Nederlandse samenleving die niet op expansie is gebaseerd

In het algemeen borrelen er bij het begrip ‘vooruitgang’ voornamelijk positieve gedachten op en is er maar weinig oog voor de nadelen die hier en daar aan die vooruitgang kleven. Niet onlogisch, omdat de nadelen doorgaans niet opwegen tegen de voordelen en bovendien omdat we inventief genoeg zijn om de nadelen te pareren. Toch lijkt er zo langzamerhand sprake van een keerpunt.

Uitwijken en afremmen
FileIn ons land – en niet alleen bij ons – weten wij ons meer en meer geconfronteerd en zelfs belast met tal van nadelen die zich niet meer zo gemakkelijk laten wegdrukken. Vooruitgang is in ons huidige denken synoniem aan groei en het is die groei die ons weliswaar welvaart heeft gebracht en op dit moment een overvloed aan werk, maar die ons in al zijn expansie zo langzamerhand ook verstikt. Het wordt te druk en te vol in Nederland. Het verkeer loopt vast, het openbaar vervoer garandeert alleen nog staanplaatsen, recreëren in rust en stilte is vanwege het altijd wel aanwezige geluid van de snelweg of het overvliegend metaal nergens meer mogelijk, op hoogtijdagen bestaat toeristisch fietsen voornamelijk uit uitwijken en afremmen en op diezelfde dagen zijn de overvolle stranden alleen nog in trage files te bereiken. Hoeveel eerder moeten we volgend jaar van huis om op tijd op ons werk te zijn?

Is het wel zo verstandig om bij al die vaststellingen naar verdere groei te blijven streven? Nederland doet zijn uiterste best om met de Brexit in het vooruitzicht de in Londen gevestigde kantoren en bedrijven te verleiden naar ons land te komen. Meer werkgelegenheid betekent als vanzelfsprekend ook meer mensen die de arbeidsplaatsen in moeten vullen en dat terwijl het bestaande werk nauwelijks te behappen is. In die gewenste menskracht lijkt alleen te kunnen worden voorzien door mensen van buiten onze landsgrenzen aan te trekken, vooral vanuit Oost-Europese contreien.

WorkHet gevolg laat zich raden. Nederland wordt nog voller, nog meer auto’s op de weg, nog meer vraag naar het structureel achterblijvend openbaar vervoer, een nog groter beroep op de steeds schaarser worden recreatiemogelijkheden en een woningmarkt die mede daardoor schraal achter de feiten aan zal blijven lopen. En wat te denken van de druk op de sociale voorzieningen als het economisch weer eens wat minder gaat. Wordt het niet hoog tijd dat we ons eens gaan verdiepen in een Nederlandse samenleving zonder verdere expansie, bijvoorbeeld door na te denken over een Europees spreidingsbeleid? Een eerlijker verdeling van arbeid? Een aanpak waarbij niet de Polen, Roemenen en Bulgaren naar hier worden gehaald, maar waarbij het werk wordt gebracht naar daar waar ruimte is, de behoeften groter zijn en waar men niet aan de welvaartsziekte ‘overvloed’ lijdt.

Cc-foto: PatinaLatina, Gilbert Sopakuwa

Geef een reactie

Laatste reacties (45)