5.178
139

Dichter, Oprichter Soul Rebel Movement

Kno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie, 30 April 1981, Ghana) is een dichter, blogger en motivational speaker. Hij is de oprichter van de stichtingen Soul Rebel Movement en Nederland Wordt Beter. In 2011 startte hij samen met anderen de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme. Zie verder www.nederlandwordtbeter.nl, www.soulrebelmovement.com en www.twitter.com/thesoulrebels

De vrijheid je eigen vrienden en vijanden te kiezen

Ik heb geen pro-Israël manifestatie meegemaakt waar men wordt verzocht om een partij niet openlijk te ondersteunen

Zaterdag vond in Amsterdam een demonstratie uit solidariteit met het Palestijnse volk plaats. Een van de sprekers was Kno’Ledge Cesare. Dit is zijn speech, als reactie op deze instructie die vooraf de demonstratie werd uitgedeeeld: “Een mededeling vanuit de politie: een vlag van verzetsbeweging Hamas of leuzen met steun aan Hamas wordt door de politie niet toegestaan. Als iemand met een Hamas vlag begint te zwaaien wordt deze door de politie ingenomen en wordt de persoon eventueel aangehouden.”

Weten jullie wat een staat gevaarlijk maakt? Een staat die dicteert wat je zegt, tegen wie je wat zegt en aan welke kant van een conflict je mag staan.

Manifestación solidaria con Palestina pide en Madrid el fin del genocidio en GazaWederom staan wij hier op de Dam en wederom laten wij onze stem horen voor een rechtvaardige wereldgemeenschap. Er is in ieder geval één ding duidelijk: er is ruim een halve eeuw een conflict in het Midden-Oosten en het conflict heeft meerdere partijen. Nu vind ik het niet vreemd als alle partijen steun krijgen, ze zijn allen belanghebbenden. Het is net zoiets als onze Tweede Kamer. Je hebt verschillende partijen, waarbij ik mij als zwarte Nederlander bij de meeste niet thuis voel; omdat men het keer op keer vertikt om mij oprecht te vertegenwoordigen.

Ik stem niet op de PVV, maar wij wonen in een democratische land, dus ga je gang als jij je bij de PVV thuis voelt. Ik kan het jou niet verbieden en zou het ook waarschijnlijk niet doen als ik het wel kon. Dat is democratie. Mijn vrienden zijn niet automatisch jouw vrienden en mijn vijanden zijn niet automatisch jouw vijanden.

Het begrip dat ik voor mijzelf heb, geldt ook voor mijn land. De vijand van Nederland is niet automatisch mijn vijand, en de vrienden van Nederland zijn niet automatisch mijn vrienden. Dat betekent niet dat ik Nederland haat, nee, dat betekent dat ik nadenk. Als Nederland tegen mij zegt: ‘Kijk kind, dat is de vijand’, dan ga ik niet zonder aarzeling zeggen: ‘Yes papa, dat is de vijand.’ En omdat ik niet wil dat Nederland iets slechts overkomt, ga ik ook niet wegkijken. Dus wat doe ik, ik ga zelf op onderzoek uit.

U moet begrijpen, het leven is allesbehalve zeker, maar er zijn een aantal feiten die wij kunnen vaststellen, namelijk: iedereen gaat dood en elk mens heeft tekortkomingen. Nederland heeft vaker aan de verkeerde kant van de geschiedenis gestaan. Ik zou gek moeten zijn om alles wat Nederland mij vertelt blindelings te geloven. Als ik iets doe, doe ik het met heel mijn hart. En om mijzelf een gebroken hart te besparen, controleer ik alles wat de revue passeert. 

Machtsmisbruik
Er is een pakket met eisen gesteld door de overheid om vandaag hier te mogen staan. De staat verwacht van ons dat wij genuanceerd zullen zijn. Dat standpunt wordt alleen van je verwacht als je opkomt voor het Palestijnse volk. De staat, de burgemeester en pro-Israëlische organisaties zijn allesbehalve genuanceerd wanneer zij opkomen voor Israël, wanneer Israël internationale verdragen naast zich neerlegt en nederzettingen blijft bouwen op Palestijns grondgebied of wanneer er onschuldige slachtoffers vallen.

Terwijl men Israël openlijk en met wetten ondersteunt, maakt men het ons moeilijk om openlijk onze stem te laten horen voor de vrijheidsstrijders aan de Palestijnse kant. Alle sprekers is het bij voorbaat verboden om affectie te tonen voor Hamas, dan riskeer je een boete. Ik heb geen pro-Israël manifestatie meegemaakt waar men wordt verzocht om een partij niet openlijk te ondersteunen.

Dames en heren, als wij het over macht hebben, is dit macht. Als wij het over machtsmisbruik hebben, is dit machtmisbruik. “Andere stem dan de onze wordt niet getolereerd. Wij zijn vrienden van Israël.” Ik ben ook een vriend van Israël. Het verschil tussen mij en de Nederlandse staat is dat ik mijn vrienden de waarheid vertel. Ik ga niet wat krom is goed praten en ik ga mijzelf niet in allerlei bochten wringen om wat krom is recht te lullen. Stop de blokkade! Stop de symptoombestrijding!!

Hamas
Hamas is een product van het conflict in plaats van de wortel van het probleem. Als je de geboorte van Hamas ongedaan wilt maken, moet je de situatie die Hamas heeft doen ontstaan elimineren. Op Hamas afgeven is symboolbestrijding. Hamas was niet betrokken bij het ontstaan van dit conflict. De meeste leden waren niet eens geboren toen Amerika en Engeland een stuk van het Palestijnse land weggaven.

Het dieperliggende probleem is dat mensen niet terug kunnen naar hun eigen land of gevangen zitten in hun eigen land. En zo lang die conditie blijft bestaan, zal elke dag een nieuw Hamaslid opstaan. En daar kan noch Israël, noch Nederland, noch ik verandering in brengen, tenzij wij stoppen met symptoombestrijding. 

Empathie
Ik applaudisseer jullie. Ik applaudisseer je volhardendheid in het hart van Nederland, ondanks het onbegrip en de onwetendheid op je weg. Ik applaudisseer jouw moed, jouw daadkracht en jouw wil voor gelijkwaardigheid. Ik bewonder jou. Ik ben blij dat je je niet laat ontmoedigen door moslimbashing en desinformatie. Jij bent hier omdat je weet dat, terwijl wij straks in ons warme nest liggen, niet ver van hier een moeder, een vader, een zoon, een dochter, een geleerde, een journalist, een leerkracht, een dokter – en bovenal een kind, schreeuwt om vrede.

De meesten van jullie hier hebben geen dierbaren in Gaza, de meesten van jullie hier hebben nooit een voet in Gaza gezet. En toch ben je hier. Ondanks dat jouw eigen leven of dat van jouw dierbaren niet op het spel staat, ben je hier en herhaal je eindeloos: Stop de blokkade! Stop de bezetting van Palestina! Dat is menselijkheid. Dat is empathie.

Ik wens het Palestijnse volk vrede en kracht. Ik wens ze kracht om hierboven op te komen, ik wens ze kracht om zich niet te laten misleiden door medestrijders met dubbele agenda’s, ik wens ze kracht om op hun benen te blijven staan tegenover een veel sterkere bezetter, ik wens ze kracht in hun strijd voor gelijkwaardigheid en een harmonieuze toekomst zonder bloedvergieten en kindslachtoffers. En waar ik kan, zal ik mijn steentje bijdragen.

@TheRebelPoet

cc-foto: Adolfo Lujan

Geef een reactie

Laatste reacties (139)