2.333
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De vrouw als gezondheidspolitie

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe je huwelijk je gezond kan houden

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Omdat ik vandaag 41 jaar samen met mijn vrouw ben, heb ik een serieuze boodschap voor u over het huwelijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het huwelijk je gezond kan houden. Ik hou een slag om de arm: ‘kan’. Bovendien geldt het vooral voor mannen, want uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen de rol op zich genomen hebben van de gezondheidspolitie in een relatie/gezin.

Het zijn de vrouwen die als gezondheidsexpert in het gezin gezien worden. Deskundigen nemen aan dat de socialisatie van vrouwen ertoe leidt dat ze in de rol van het ‘zorgen voor’ belanden en mannen blijken daar dus voordeel van te hebben. In dergelijk onderzoek wordt ‘werken aan gezondheid’ gedefinieerd als activiteiten of gesprekken die zorgen voor verbetering van de gezondheid van elkaar of van de ander.

Hoe zit dat in homo en lesbische relaties? Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat die elkaar veel meer beïnvloeden en dat het daar minder een eenrichtingsverkeer aangelegenheid is. Dat bleek vooral bij homo´s (80%) en in lesbische relaties (86%), maar dus nauwelijks in heteroseksuele relaties (10%).

Ineens vind ik het onwaarschijnlijk dat vrouwen in zo´n langdurige relatie willen blijven als het ze zo weinig oplevert en zoveel kost.

Eerder schreef Ivan Wolffers: We zijn niet ons brein

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)