2.024
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De VVD besmeurt de Nederlandse vlag

'Als je ze niet meer nodig hebt, trek je de handen ervan af'

Militairen op missie in het buitenland kunnen niet zonder lokale medewerkers. Zij stellen hun kennis van het terrein ter beschikking. Zij verrichten tolkendiensten. Zij fungeren als liaison tussen onze jongens en de bevolking. Zulk personeel ter plekke kiest dan ook duidelijk partij. Wie voor de Nederlanders werkt, kiest tegen hun vijanden. In Afghanistan zijn dat de Taliban.

Uiteraard beschouwen die onze vrienden en medewerkers als collaborateurs. Een snee door hun keel is het minste wat ze kunnen verwachten. De kans dat hun familie wordt gespaard is gering.

Bij monde van het kamerlid Han ten Broeke wil de VVD nu deze mensen, die gewerkt hebben onder onze vlag, in de steek laten als ons land  zich terugtrekt uit Kunduz. Wie zich onveilig voelt, meldt zich maar aan voor de gewone asielzoekersprocedure, vindt hij. Het CU-kamerlid Joel Voordewind legde vrijdagochtend op BNR uit wat dat betekent: ze moeten al dan niet met behulp van specialisten die wij hier graag mensensmokkelaars noemen, naar Nederland zien te komen. Voor vreemdelingendetentie op Schiphol zeker. En dan is het nog heel onzeker of zij een verblijfstitel krijgen.

In de Volkskrant van donderdag durfde iemand deze gang van zaken te verdedigen met het vorstelijk salaris dat deze plaatselijke medewerkers verdienen. Zij krijgen wel 800 tot 900 dollar per maand, een bedrag waar de gemiddelde Afghaan een jaar voor mag ploeteren. Wat wij hier beschouwen als een minimumloon, geldt in die zandbak immers als een kapitaal. Dat is dan blijkbaar wel een paar mensenlevens waard.

De conclusie is duidelijk: Ten Broeke stelt voor de Afghaanse medewerkers en hun gezinnen in de steek te laten. Terwijl de Nederlanders in hun militaire vliegtuigen veilig naar huis vliegen, worden zij blootgesteld aan de wraak van de Taliban.

Dezer dagen werd toevallig bekend dat onder de vleugels van Minister Jeannine Hennis-Plasschaert, die zo graag met koene mariniers in beeld verschijnt, hele rare vragenlijsten worden gebruikt om veteranen met psychische moeilijkheden gezond genoeg te verklaren. De militaire vakbonden zijn al in het geweer gekomen tegen deze praktijken. Dat past wel bij de visie van de VVD op lokale medewerkers van Nederlandse interventietroepen: als ze niet meer nodig zijn, trek je de handen ervan af.

Deze houding is méér dan schandalig. Hoe moeten Nederlandse soldaten zich voelen als Defensie hen straks dwingt om hun Afghaanse kameraden achter te laten in een Kunduz vol oprukkende Taliban? Wat moet de wereld denken over de betrouwbaarheid van Nederlanders in het algemeen als straks de eerste berichten over wraakacties binnen komen? Hoe moeten wij ons verantwoorden?

De VVD, juist de VVD, besmeurt de Nederlandse vlag.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)