Laatste update 13:14
2.470
70

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De VVD is te besmet om een informateur te kunnen leveren

De integriteitscrisis bij de VVD is geen incidenteel probleempje, maar iets structureels

Foto: ANP

Er is een heel erg goede reden om de VVD haar hoofdrol in het formatieproces te ontnemen: de partij moet eerst haar interne integriteitscrisis overwinnen. De partijvoorzitter staat onder verdenking dat hij op een onbehoorlijke en wellicht onwettige manier zaken heeft gedaan. Belangrijke, door hoge VVD-ers geleide, stichtingen hebben fiscale regels aan hun laars gelapt. De afgelopen jaren is een heel aantal prominente VVD-ers tegen de lamp gelopen. Het is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met incidenten maar met een structureel probleem.

Binnenkort komt het VVD-congres bijeen. Als de partij een knip voor haar neus waard is, dan nemen de leden drastische maatregelen. Ze halen de bezem door de organisatie. Ze ontnemen de verantwoordelijken voor de schending van de fiscale regels hun functies.

Anders kun je van de burgers moeilijk verwachten dat ze zich aan de wet houden. Het is heel schrijnend als een uitkeringsgerechtigde een boete krijgt omdat hij een gegeven niet tijdig heeft doorgegeven, terwijl een VVD-bestuurder die de fiscus flest, vrolijk bij de dixielandmuziek kan blijven dansen.

Het zou een buitengewoon vreemd signaal zijn als politiek Den Haag mevrouw Schippers als informateur handhaaft of een andere VVD-er in die functie benoemt. Daarvoor is de partij nu te besmet. Een regering zonder de VVD en een poging om tot een centrum-linkse coalitie te komen zal voor de Tweede Kamer in zijn huidige samenstelling wel een brug te ver zijn maar men zou toch op zijn minst een informateur uit een andere partij kunnen aanwijzen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (70)