799
20

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De VVD nivelleert

Zijlstra laat het inkomen van jonge hoger opgeleiden nog verder dalen

Staatssecretaris Halbe Zijlstra vindt dat studenten in de master’s fase te weinig in hun eigen toekomst investeren. Daarom wil hij voor deze studenten de beurs afschaffen. Zij krijgen het later immers beter dan MBO’s of ongeschoolden. We kunnen hen daarom best wat meer leningen om de nek hangen, aldus dit boegbeeld van de VVD.

Nu is het percentage hoger opgeleiden in Nederland de afgelopen decennia sterk gestegen. In de jaren vijftig, zestig en zeventig bezat nog maar een kleine minderheid onder de sollicitanten een academische of een HBO-achtergrond. Dat is inmiddels sterk veranderd en dat heeft geleid tot veel lagere aanvangssalarissen. Zo rond 1970 kwamen academici bij de overheid vaak binnen op schaal 12, “administrateur” heette dat toen. Tegenwoordig bereik je het bijbehorende inkomen pas als je tamelijk hoog het middenkader in geklommen bent.

De meeste hoger opgeleiden beginnen hun loopbaan nu al met een forse studieschuld, die elke maand een rib uit het lijf is. De voorgenomen maatregelen van Zijlstra hebben het effect dat het besteedbaar inkomen van hoger opgeleiden nog meer daalt.

Hoe noemen we dat? Dat noemen we nivellering. In verkiezingstijd toornen VVD-ers met overgave tegen nivellering, toch een linkse hobby die excellente prestaties en ijver afstraft met het sturen van allerlei hoge rekeningen. Dat zijn de woorden van de Zijlstra’s in deze wereld.

De plannen rond het afschaffen van de master’s beurs spreken een heel andere taal: als de maatregel werkelijkheid wordt, dan houden hoger opgeleiden minder vrije bestedigingsruimte over: ze mogen zich zelfs afvragen of een hoger opleidinge nog wel voldoende loont vergeleken bij een ander carrièrepad: vooral als je het verlies meerekent dat je maakt door niet tussen je zestiende en je achttiende maar pas tussen je 22-ste en 24-ste full-time aan de slag te gaan.

De VVD, voor al uw inkomensnivellering. Het kan verkeren.

Gedachte achteraf: weet je wie ook zo’n inkomensnivelleerder is? Erkend VVD-stemmer John de Mol junior, die U zo’n spannende finale van The Voice of Holland heeft bezorgd . De contracten van de deelnemers staan vol afdrachten en percentages die naar zijn bedrijf Talpa gaan. Toppunt: van sponsorcontracten in het jaar na de finale krijgt Talpa 80% en de artist 20%. Dan kun je net zo goed op dat klotekantoor blijven zitten in plaats van op het podium te gaan staan. Het lijkt die mooie oude film wel: They shoot horses, don’t they?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (20)