3.399
28

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

De weersverwachting

Het is te hopen dat die 42 graden er komt en de politici het zweet echt uit zal breken.

cc-foto: Arjan Veen

Ze rekenen zich rot in de Bilt. Gisteren circuleerde het nieuws dat we in de komende week een hittegolf kunnen verwachten met pieken boven de veertig graden. Het was weliswaar maar één van de vijf rekenmodellen die men hanteert maar toch. De verwondering bij de weermannen zelf is tekenend voor wat er tegenwoordig gebeurt met het weerbericht. Hoe vaak zitten ze er volkomen naast tegenwoordig en dat wordt al maar erger.

Ze rekenen zich ook rot in Den Haag. Met het klimaatakkoord, dat door alle enigszins weldenkende partijen wordt ondersteund, denken de indieners een flinke deuk in een pakje boter te hebben geslagen. Het is een mooie stap in de goede richting, dat wel. Maar het is te hopen dat die 42 graden er komt en de politici het zweet echt uit zal breken.

Want het voordeel van het weer is dat iedereen er elke dag iets over te zeggen heeft terwijl klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de meeste mensen een abstract onderwerp blijven. De link leggen tussen die twee lijkt me dus een goede oplossing. Hoewel het uitdrogen van een siertuintje achter je huis natuurlijk niet te vergelijken is met de klimaatrampen die zich afspelen in de wereld. Met overstromingen in Bangladesh en Japan of de vernietigende droogte in Ecuador, de groei van woestijnen op alle continenten en de stijgende zeespiegel voor de eilanden in de Pacific.

De doelstellingen in het klimaatakkoord voor CO2 reductie in 2050 (het enige waar het stuk enigszins helder in is) kosten veel te veel tijd en zijn te laag. We moeten naar een maatschappij die CO2 verbruikt en opruimt in plaats van een waarin geleidelijk de uitstoot wordt verminderd. We moeten niet bang zijn om ook het vliegen aan te pakken, een van de grootste vervuilers, alsmede de scheepvaart die een akelige duit in het zakje doet. En een flinke belasting op de bio-industrie en de verkoop van vlees. Dat zijn zaken die opschieten.

Natuurlijk mogen we ook genieten van het mooie weer en een heerlijke zomer. En er is dus alle reden om niet naar het Zuiden te reizen waar een permanente hittegolf en droogte zelfs door de grootste amateur kunnen worden voorspeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)