Laatste update 17:23
6.197
149

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De weldenkenden die gevaarlijker zijn dan de tokkies

En waarom die erger zijn voor onze democratische waarden dan de botte maar eerlijke agressie van het rellend rotvolk

tokkies
cc foto: Todd Petit

Quinsy Gario houdt er niet van om te zien hoe gemarginaliseerde mensen weg worden gezet als tokkies. Zij krijgen nu de schuld van de tsunami aan vreemdelingenhaat die over het land spoelt terwijl de mainstream media door kwaadaardige berichtgeving daar een grotere verantwoordelijkheid voor dragen. Dat is heel kort samengevat zijn visie op de gang van zaken in het land. Wat hier volgt, is geen reactie daarop. Ik kom eerder met mijn eigen boot langszij.

Het woord tokkie wordt inderdaad te pas en te onpas gebruikt in de discussies rond de vluchtelingenproblematiek. Heel vaak gebeurt dat als iemand wil zeggen dat hij of zij zélf geen tokkie is maar anderen wel. Je hebt dan bijna steevast de volgende redenering te pakken: als wij niet oppassen, nemen de tokkies het over. Daarom is het hoog tijd om niet weg te kijken voor de realiteit en maatregelen te nemen om de groeiende instroom van asielzoekers in te dammen.

Deze gedachten leven in de rijtjeshuizen waar beschaafde en welopgevoede burgers wonen met een hypotheek, een atuo, een levenspartner en een omgangsregeling met de kinderen uit het vorige huwelijk.  Zij mijden Benidorm en Budrun. Zij gaan in Frankrijk op vakantie. Zij zijn soms bij de wijnbar te vinden. Als ze lui zijn, halen ze wat bij de traiteur.

Zij zitten op een lederen bank en zijn tevreden met zichzelf. Zij voelen zich onafhankelijke geesten die de politieke correctheid al lang ontstegen zijn. Ze lachen om het meerderwaardigheidscomplex van de grachtengordel. Zij zijn de echte vrijdenkers. Op grond daarvan menen zij dat Wilders een punt heeft met zijn grenzen dicht. Voor echte vluchtelingen moet natuurlijk altijd ruimte zijn in Nederland maar dit zijn er zeer, zeer weinig. Dit land wordt inderdaad geconfronteerd met een tsunami. Je mag dat tegenwoordig in het openbaar niet zeggen, menen zij, dat van die tsunami want dan wordt gelijk je kop eraf gehakt.

Sommige van zulke burgers zitten ’s avonds wel eens anoniem te twitteren. De dappersten onder hen  – die zich echt vrijbuiters voelen in dit kapotgereguleerde land – reageren op GeenStijl.  Zij maken van hun hart geen moordkuil op dit populaire weblog, dat zij om zijn satirische inhoud roemen.

Tokkiegedrag zoals in Heesch of Geldermalsen wijzen deze burgers categorisch af. Met zulke tokkies willen zij niet geassocieerd worden. Nooit of te nimmer maar ze kunnen zich goed voorstellen dat simpeler mensen dan zij op een gegeven moment hun handen niet thuis kunnen houden. Niet iedereen is even welbespraakt als zij zelf noch even goed opgeleid.  Ondertussen zal zo’n Fabian uit Spijkenisse maar je buurman wezen. En die ‘lelijke wijven uit Amsterdam’ met hun ‘welkom vluchtelingen’, ergens vroegen ze erom. Hoe dan ook, denken deze burgers, er zijn ándere manieren om de feiten te benoemen. Tokkies zijn zij niet.

In de media vinden wij echo’s van dit denken. Zij weerkaatsen een breed gevoel dat uit de aangeharkte delen van onze steden en dorpen opwelt. Deze sneaky vorm van zogenaamde weldenkendheid is gevaarlijker voor het behoud van onze democratische  waarden dan de botte maar eerlijke agressie van het rellend rotvolk voor het zaaltje waar de inspraakavond wordt gehouden.

Beluister dit opiniestuk hier.

En het stuk van Quinsy Gario over tokkies is hier te lezen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (149)