1.317
25

Wethouder Financiën, Onderwijs en Sport

Pieter Hilhorst (Voorburg, 1966) heeft politieke wetenschappen gestudeerd. Hij schreef voorheen een wekelijkse column voor de Volkskrant waarin hij vaak de logica van de overheid en de politiek ontrafelt. Daarnaast schreef hij theaterteksten en essays. Voor Llink presenteerde hij elke maandag het radioprogramma Oba Live. Voor de IKON maakte hij de televisieprogramma’s ‘Voor je Kiezen’ met interviews met alle lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezing (2002 en 2003) en Pioniers (2004) over mensen met baanbrekende ideeën. Hij schreef verschillende boeken, waaronder De Wraak van de Publieke Zaak (De Balie 2001). Zijn toneelstuk Hetze (2002) over een aanslag op een populistische politicus ging vijf dagen voor de moord op Pim Fortuyn in première. Van 2010 tot 2012 was Pieter Hilhorst ombudsman in het gelijknamige tv-programma van de VARA. Sinds 28 november 2012 is hij wethouder van financiën, onderwijs en sport van Amsterdam.

De willekeur van Klink

Het is nooit makkelijk om een geliefde te verzorgen in zijn laatste dagen, maar Hettie Schoones had helemaal pech.

Ze had recht op 40-50 uur hulp bij de verzorging van haar man, Jan, die thuis is overleden aan de gevolgen van kanker. Ze wilde gebruik maken van een persoonsgebonden budget om bij een vriendelijke zorgverlener in de buurt zorg in te kunnen huren. Maar minister Klink heeft afgelopen zomer van de ene op de andere dag besloten dat iedereen die na 1 juli een PGB aanvroeg, moest wachten tot 1 januari.

Alsof Jan tot januari kon wachten met doodgaan. Volgens Klink hoefde de PGB-stop geen probleem op te leveren omdat iedereen recht behield op zorg in natura van een instelling die rechtstreeks door de overheid wordt gefinancierd. Hettie heeft na de afwijzing van het PGB ook zorg in natura gevraagd. Maar bij alle instellingen waren wachtlijsten. Pas op de dag van de begrafenis werd ze door het zorgkantoor gebeld dat ze nu echt zorg voor Jan gingen regelen, zo vertelt ze in de eerste aflevering van De Ombudsman van het tweede seizoen (vrijdag 24 september, 19.25 u, Ned. 2).
Het absurde van het besluit van Klink is dat er grote politieke steun is voor de persoonsgebonden budgetten, van de PvdA tot de VVD. Met een persoonsgebonden budget kan een patiënt zelf de zorg regelen die hij wil. Zo is de patiënt de baas. Persoonsgebonden budgetten zijn ook goed voor de innovatie in de zorg. Met behulp van een PGB kan dan zorg worden ingekocht die bij gevestigde instellingen niet verkrijgbaar is. Neem Noah. Hij is een klassieke autist van zeven jaar. Hij kan nu niet naar school. Zijn vader wilde een PGB voor hem aanvragen zodat hij daarmee naar een instelling kan waar ze hem leren om zich in een klas met meerdere kinderen te handhaven. Maar ook Noah kreeg geen PGB. En ook voor Noah was er dus, anders dan Klink beweert, geen zorg in natura beschikbaar. Bovendien is het persoonsgebonden budget ook nog eens goedkoper dan zorg in natura. Het besluit van Klink is dus helemaal geen bezuiniging. Een PGB bedraagt namelijk driekwart van de prijs van zorg in natura.

De enige reden dat Klink toch kwam tot een PGB-stop is omdat het subsidiepotje op is. Een PGB is namelijk in tegenstelling tot zorg in natura, een subsidie en geen recht. Nu is het niet de eerste keer dat het subsidiepotje op is. Dat is in voorafgaande jaren ook gebeurd. Maar toen heeft staatsecretaris Jet Bussemaker steeds elders geld gevonden om een PGB-stop te vermijden. Klink heeft dat niet gedaan. Voor hem gold op is op. Wie op 1 juni een PGB aanvraagt, krijgt wat hij vraagt, wie op 15 juli komt moet wachten tot 1 januari. Het is de willekeur ten top.

Samen met Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget heeft De Ombudsman daarom aktie gevoerd afgelopen zomer. Er is een brandbrief gestuurd naar de tweede kamer met talloze voorbeelden van mensen die in de knel kwamen door de PGB-stop. Op internet hebben we die verhalen een gezicht gegeven. We hebben stukken in de krant geschreven. Allemaal met één doel: het wakker schudden van de Tweede Kamer. En dat is gelukt. Klink werd op het matje geroepen. Daarop heeft de minister, na overleg met Per Saldo, besloten om een uitzondering te maken voor schrijnende gevallen. Terminale patiënten vallen niet meer onder de PGB-stop en ook patiënten die langer dan 2 maanden in een instelling verbleven en hun oude PGB weer terug willen, worden niet meer geweigerd. Ook mensen die door bureaucratische vertragingen net te laat waren met hun aanvraag kunnen toch een PGB krijgen.

Maar voor het gros van de 9000 mensen die op de wachtlijst dreigen te komen, blijft de PGB-stop gewoon van kracht. Zij blijven het slachtoffer van de willekeur van Klink. Daarom moet er snel een wettelijk recht komen op een persoonsgebonden budget. Zo kunnen patiënten niet meer voor verrassingen komen te staan als het subsidiebudget op is. Er is een kamermeerderheid voor zo’n wettelijk recht, maar het wetsvoorstel laat op zich wachten. Teken daarom de petitie op ombudsman.vara.nl. Laten we nu voorkomen dat volgend jaar opnieuw iemand in de slag moet met het zorgkantoor om de noodzakelijke zorg te regelen voor haar geliefde die op sterven ligt.

De Ombudsman is op vrijdag 24 september te zien om 19.25 uur, Nederland 2

Geef een reactie

Laatste reacties (25)