Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De willekeur van Klink

  •  
23-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het is nooit makkelijk om een geliefde te verzorgen in zijn laatste dagen, maar Hettie Schoones had helemaal pech.
Ze had recht op 40-50 uur hulp bij de verzorging van haar man, Jan, die thuis is overleden aan de gevolgen van kanker. Ze wilde gebruik maken van een persoonsgebonden budget om bij een vriendelijke zorgverlener in de buurt zorg in te kunnen huren. Maar minister Klink heeft afgelopen zomer van de ene op de andere dag besloten dat iedereen die na 1 juli een PGB aanvroeg, moest wachten tot 1 januari.
De enige reden dat Klink toch kwam tot een PGB-stop is omdat het subsidiepotje op is. Een PGB is namelijk in tegenstelling tot zorg in natura, een subsidie en geen recht. Nu is het niet de eerste keer dat het subsidiepotje op is. Dat is in voorafgaande jaren ook gebeurd. Maar toen heeft staatsecretaris Jet Bussemaker steeds elders geld gevonden om een PGB-stop te vermijden. Klink heeft dat niet gedaan. Voor hem gold op is op. Wie op 1 juni een PGB aanvraagt, krijgt wat hij vraagt, wie op 15 juli komt moet wachten tot 1 januari. Het is de willekeur ten top.
Samen met Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget heeft De Ombudsman daarom aktie gevoerd afgelopen zomer. Er is een brandbrief gestuurd naar de tweede kamer met talloze voorbeelden van mensen die in de knel kwamen door de PGB-stop. Op internet hebben we die verhalen een gezicht gegeven. We hebben stukken in de krant geschreven. Allemaal met één doel: het wakker schudden van de Tweede Kamer. En dat is gelukt. Klink werd op het matje geroepen. Daarop heeft de minister, na overleg met Per Saldo, besloten om een uitzondering te maken voor schrijnende gevallen. Terminale patiënten vallen niet meer onder de PGB-stop en ook patiënten die langer dan 2 maanden in een instelling verbleven en hun oude PGB weer terug willen, worden niet meer geweigerd. Ook mensen die door bureaucratische vertragingen net te laat waren met hun aanvraag kunnen toch een PGB krijgen.
Maar voor het gros van de 9000 mensen die op de wachtlijst dreigen te komen, blijft de PGB-stop gewoon van kracht. Zij blijven het slachtoffer van de willekeur van Klink. Daarom moet er snel een wettelijk recht komen op een persoonsgebonden budget. Zo kunnen patiënten niet meer voor verrassingen komen te staan als het subsidiebudget op is. Er is een kamermeerderheid voor zo’n wettelijk recht, maar het wetsvoorstel laat op zich wachten. Teken daarom de petitie op ombudsman.vara.nl. Laten we nu voorkomen dat volgend jaar opnieuw iemand in de slag moet met het zorgkantoor om de noodzakelijke zorg te regelen voor haar geliefde die op sterven ligt.
De Ombudsman is op vrijdag 24 september te zien om 19.25 uur, Nederland 2

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.