14.440
132

Historicus, schrijver en columnist NRC

Zihni Özdil (1981) is historicus, schrijver en columnist voor NRC Handelsblad. Hij is in kranten en op televisie een veelgevraagd commentator op politieke, economische en culturele ontwikkelingen. Zijn standpunten zijn door de media omschreven als ‘onorthodox’ en ‘hard, maar gedocumenteerd'. Zijn boek Nederland mijn Vaderland (Uitgeverij De Bezige Bij) verscheen in oktober 2015.

De Yasmina Haifi van de VVD

VVD-raadslid Gertjan Neerhof vindt dat we Breivik's ideeën over de Islam moeten begrijpen. Zal Asscher hem dezelfde behandeling geven als Haifi? 

Het is pas vrijdag, maar allemamachies wat een week. Neo-nazi’s die demonstreren in de Schilderswijk. Hooligans uit de Schilderswijk die journalisten belagen. En tussendoor ook nog eens Yasmina Haifi, ambtenaar bij Justitie, die een bizarre en antisemitische tweet de wereld instuurde:

Media

De media doken er bovenop. De gebruikelijke orgie van oriëntalisme en islamofobie werd erop losgelaten door het weldenkend deel van ons land. Op Knevel en van den Brink werd Haifi’s antisemitische tweet bijvoorbeeld gekoppeld aan ‘de populariteit van samenzweringstheorieën in Egypte’. Op Elsevier duidde Afshin Elian Haifi’s tweet door te stellen dat ze ‘in de islamitische superioriteit gelooft’.

Ik betwijfel ten zeerste of dergelijke commentatoren de wijdverbreide samenzweringstheorie in Nederland, dat de ‘EUSSR’ samen met ‘links’ van plan zou zijn om vrijheden af te pakken en weg te kijken terwijl de sharia wordt ingevoerd, op dezelfde manier zullen duiden: de ingebakken ‘christelijke superioriteit’ waar die mensen in zouden geloven. Of: ‘in Amerika zijn dergelijke samenzweringstheorieën ook populair, dus ook bij autochtone Nederlanders’.

Haifi verwijderde ondertussen haar tweet, maar ze bleef bij haar abjecte mening staan. Met als resultaat dat ze definitief is geschorst en waarschijnlijk wordt ontslagen. Of dat terecht is of niet – ik vind van wel – laat ik even buiten beschouwing.

Wat ik me wel afvraag is of de regel dat mensen in een publieke functie die foute tweets de wereld insturen geschorst worden na een media-ophef, een gelegenheidsregel is.

VVD

Vandaag tweette Gertjan Neerhof, die aangeeft VVD-bestuurder in Amsterdam West te zijn, dat hij zich ‘helaas steeds meer kan vinden in Breivik’s angst voor de islam’. Even later tweette hij dat ‘als je niks van Breivik’s angst begrijpt, dan denk je gewoon niet na. Of kijkt weg’:

Voor hen die een kort geheugen hebben: Anders Breivik is de Noorse massa-moordenaar die in 2011 zonder pardon 77 mensen executeerde. In zijn met samenzweringstheorieën doordrenkte manifest kun je lezen waarom hij dat deed: namelijk om het christelijke avondland te beschermen tegen de islam. Neerhof geeft openlijk aan dat hij zich kan vinden in Breivik’s racistische en islamofobe angst. ‘Elke dag meer’ zelfs.

Ik ben benieuwd of minister Lodewijk Asscher dezelfde, terechte, walging die hij uitsprak over de antisemitische tweet van Haifi kan opbrengen voor de islamofobe tweets van Neerhof. Ik ben ook benieuwd of de VVD, waarvan een aantal leden en bestuurders zeer hoog van de toren bliezen bij Haifi, Neerhof zal schorsen.

Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Zihni Ozdil


Laatste publicatie van Zihni Özdil

  • Nederland Mijn Vaderland

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (132)