409
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

De zegen van het vergeten

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: vergeten is in de hersenen een actief proces

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat gebeurt er precies in onze hersenen: helpen ze ons te onthouden of juist te vergeten? We gaan ervan uit dat onze hersenen een pakhuis voor herinneringen zijn, maar hersenwetenschappers hebben ontdekt dat we over speciale neurotransmitters beschikken die helpen te vergeten.

Tot nu toe, ging men ervan uit dat vergeten een passief proces was. Het nieuwe onderzoek maakt echter duidelijk dat vergeten een actief proces is en dat het voor het overleven goed kan zijn om maar te vergeten. Het gaat hierbij allemaal om dopamine, maar voor die ene stof zijn er twee verschillende receptorcellen waar dopamine zich aanhecht. De onderzoekers zeggen dat in de biologie alles met een reden gebeurt en dat we niet ontworpen zijn zodat dingen per ongeluk gebeuren. Er is dus verschil tussen mensen: sommige herinneren zich alles tot in de details en anderen weten niets meer. Bovendien zijn er gebeurtenissen die de hersenen ons helpen onthouden of juist bewaren. Dus als ik om een boodschap gestuurd word en ik vergeet iets, neem het me dan alsjeblieft niet kwalijk, het lag aan de receptorcellen. En wat doen we in de toekomst met mensen die zeggen ´Ich hab es nicht gewusst.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)