1.238
17

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

De zegeningen van Twitter

Hoe ik van Twitter-vijand in Twitter-vriend veranderde

Toen ik voor het eerst op Twitter werd geattendeerd en al die vreemde berichtjes zag, begreep ik er helemaal niets van. Wie is er nou geïnteresseerd of je net naar de kapper bent geweest, dat je op vakantie gaat of dat iemand een film kijkt op zijn iPad. Nieuws kon je op tv zien en in de krant lezen, dus daar zag ik de toegevoegde waarde van Twitter ook niet.

Een jaar later kon ik mijn leven zonder Twitter haast niet voorstellen. Ik gebruikte het voor informatie, voor leuke weetjes uitwisselen, voor allerlei vragen (waar ik altijd direct antwoord op kreeg) en noem maar op. Ik was op slag al die andere sociale media vergeten en logde alleen nog op Twitter in.

De kracht van Twitter is dat het zo kort en krachtig is (je mag slechts 140 tekens per bericht gebruiken). Maar de kracht is ook de welwillendheid, de nieuwsgierigheid en de leergierigheid van de mensen op Twitter. Die maken Twitter gezellig en persoonlijk. Soms lijkt het een grote vriendenclub, vooral als iemand een probleem heeft of jarig is. En als je denkt: ja, maar al dat gekletst kost tijd en levert niets op, dan heb je het mis. Zo dacht ik eerst ook, daarom wilde ik niets met Twitter te maken hebben.

De omwenteling kwam met het verschijnen van mijn boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer‘ (over vrouwenhandel en loverboys). Ik plaatste een aantal tweets en kreeg wat volgers, plaatste nog wat tweets en kreeg allerlei media op mijn dak, plaatste nog meer tweets en had vrij snel honderden volgers, plaatste nog meer tweets die door andere mensen doorgestuurd werden en mijn boek werd een bestseller.

Als je na dit enthousiaste verhaal denkt dat Twitter een medium is voor snel succes, dan zul je snel teleurgesteld worden. Bega vooral niet de fout om je volgers constant met commerciële boodschappen te spammen, want dan raak je ze zeer snel kwijt. En dat is juist één van de sterkste kanten van Twitter: het zelfreinigende vermogen.

http://twitter.com/genova2

Geef een reactie

Laatste reacties (17)