Laatste update 11:48
5.937
113

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De zelfbedachte sharia van Klaas Dijkhoff

In beschaafde landen stoten liberale partijen leiders die op zijn manier ontsporen, onmiddellijk uit hun gelederen.

Het is natuurlijk een losse flodder. Het is voor de Bühne. Het is het oogsten van de volkswoede maar toch is er door de leider van een partij, die vroeger tot centrumrechts werd gerekend, opnieuw een grens overschreden. Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter van de VVD, maakt in zijn denken resoluut een einde aan het beginsel dat iedereen gelijk is voor de wet. Als je in een verkeerde buurt woont, stelt hij voor, word je dubbel gestraft. Wanneer is een buurt verkeerd? Een buurt is verkeerd wanneer meer dan vijftig procent van de bevolking allochtoon is en de criminaliteit hoog. De rechter beoordeelt je dus voortaan niet op je daden maar op je adres. In Hillegersberg of op de Apollolaan zit je goed maar kijk uit als het Hillesluis is of Amsterdam Nieuw-West.

Cc-foto: EU2016 NL

Grenzen
Het zal interessant zijn om te zien hoe de grenzen van zo’n buurt worden getrokken. Mijn kleine broertje, verleden maand ook al 63 geworden, woont met de keus van zijn hart in een van die hoge flats vlakbij Station Lelylaan. Zal dat volgens het recept van Klaas Dijkhoff Nieuw-West worden of daar juist buiten vallen? Je hoeft niet lang te raden wat er gebeurt. Ze krijgen de genade van de nette buurt. Zij wel. En als die grenzen dan getrokken zijn, zouden alle buurtbewoners een brief krijgen waarin wordt uitgelegd dat voor hen de strafverzwaring geldt? Of zouden er borden aan de ingang van zulke wijken worden geplaatst, misschien wel met een oriëntaalse namaakpoort erbij om aan te geven op wie de maatregelen in het bijzonder gericht zijn?

Het blijft trouwens niet bij die strafverzwaring. De bewoners van zo’n wijk worden gedwongen hun peuters naar de opvang te sturen waar zij Nederlands leren. Ook overweegt Dijkhoff verplichte lessen democratische normen en waarden te organiseren. Volgens Dijkhoff willen de bewoners van die wijken namelijk, tenzij het tegendeel gebleken is, hun vrouwen thuishouden, hun dochters uithuwelijken en hun kinderen tot hun vierde geen Nederlands leren. Anders gaan hun uitkeringen en hun kinderbijslag eraan, dreigt Dijkhoff, want een Mohammed of een Fatima met een baan kan hij zich blijkbaar moeilijk voorstellen. Ook al moet een hardwerkend man als hij, die in de avonduren vaak nog op kantoor zit, toch zien wat de afkomst is van de meeste mensen die dan het Binnenhof lopen te stofzuigen.

Sharia
Het kan natuurlijk zijn dat Dijkhoff iets anders bedoelt en dat de strafverzwaring geldt voor iedereen die een misstap bestaat in de specifiek daartoe aangewezen wijken. Dan krijg je dus een zwaardere straf wanneer je iemand berooft op de Beijerlandselaan of het Surinameplein dan wanneer je er eentje pakt in Kralingen of op het plein voor station Amsterdam-Zuid. Dat laatste is trouwens lucratiever ook. Zo’n jong fiscaal juristje in een powerrok heeft een handtasje met een rijkere inhoud dan de gemiddelde bijstandsmoeder. Iets zegt mij dan ook dat Dijkhoff in die richting niet denkt. Hij wil een soort sharia van eigen makelij invoeren voor ingezetenen met bepaalde kenmerken.

In beschaafde landen stoten liberale partijen leiders die op Dijkhoffs manier ontsporen, onmiddellijk uit hun gelederen. Hij heeft immers het beginsel van vrijheid en gelijkheid voor de wet verlaten. Hij wil bovendien onder dwang een staatsideologie opleggen, niet eens aan alle burgers, maar aan bepaalde categorieën van de bevolking bij wie hij fout denken veronderstelt. Zo’n leider heeft een totalitaire ideologie omhelsd. Die hoort qua denkraam eerder in de Sovjet-Unie of de DDR thuis dan in een democratie. Of in het Hongarije van Orbán.

Rutte
Maar dat zal niet gebeuren. Zijn partijgenoten zullen de zaal voor hem afbreken. De positie van Klaas Dijkhoff is alleen maar versterkt. Hij heeft zich nog nadrukkelijker gepositioneerd als de natuurlijke opvolger van de sleets rakende Rutte wiens goede stemming steeds meer irriteert.

Niet dat straks die borden en die poorten bij de ingang van de foute buurten verschijnen. Dijkhoff is ook niet gek. Hij weet dat het allemaal onuitvoerbaar is. Als hij straks het stokje van de naar de EU of de Navo of de OESO weggepromoveerde premier overneemt, zullen we er weinig meer over horen. Behalve tijdens verkiezingsdebatten. Dan haalt Dijkhoff onder daverend applaus deze lokeend voor de fans van Wilders en Baudet meteen weer te voorschijn. Zo wordt het onderdeel van het courante denken binnen een Volkspartij die zeventig jaar geleden werd opgericht ter verdediging van Vrijheid en Democratie maar daar steeds minder waarde aan hecht. Zo treedt de VVD definitief toe tot de familie van PVV en FvD. Dat is – gezien de peilingen – een huiveringwekkende gedachte voor iedereen die de in een proces van eeuwen gegroeide Nederlandse traditie van vrijheid, gelijkheid en verscheidenheid hoog wil houden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (113)