709
5

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

De zelfmoordmissie van de Republikeinen krijgt vorm

De Republikeinen en theedrinkers hebben zich door hun rigide anti-belastinghouding gecommitteerd aan een onpopulair en politiek suicidiaal plan

De Democraten wonnen gisteren een zetel in het huis van Afgevaardigden in één van de meest conservatieve districten van New York. Het onderwerp waarmee ze wonnen is veelzeggend: medicare. Deze ontwikkeling bevestigt wat de afgelopen weken al het geval leek, de Republikeinen hebben een fatale fout gemaakt door het plan van Paul Ryan te accepteren.

Het plan van Ryan voorzag in vier biljard aan bezuinigingen, vooral via het privatiseren van Medicare en het laten ontsporen van Medicaid, zonder belastingen te verhogen. Het Huis van Afgevaardigen, althans de Republikeinse meerderheid daarvan, heeft zich achter dit plan geschaard.

Het zal een blunder blijken. Door hun basispositie zo ver van het midden vast te pinnen, hebben de Republikeinen aan Obama de kans gegeven om als gematigd en doordacht over te komen, in andere woorden, zijn natuurlijk zelf. Obama’s antwoord op Ryan was ook vier biljard aan bezuinigen maar zonder de diepe ingrepen in Medicare, de ziektekostenverzekering voor bejaarden. Obama wilde wel de belastingen verhogen, vooralsnog alleen voor de rijken maar het was een inleiding op een belastinghervorming.

De Republikeinen en theedrinkers hebben zich door hun rigide anti-belastinghouding gecommitteerd aan een onpopulair en politiek suicidiaal plan. De presidentsverkiezingen waren al verloren maar deze overwinning van een Democrate in Huisverkiezingen moet hun ook doen vrezen dat ze in de campagne van 2012 zullen worden opgehangen aan Ryans plan.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (5)