3.690
24

Tweede Kamerlid van de PvdA

Gijs van Dijk (35) is Tweede Kamerlid namens de PvdA, daarvoor vicevoorzitter van de FNV en is één van de aanjagers van de nieuwe vakbeweging. Gijs van Dijk was tijdens zijn studie sociologie vicevoorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Daarna werkte hij bij de HBO-raad, om vervolgens cao-onderhandelaar te worden bij onderwijsvakbond AOb.

De zorg moet weer over mensen gaan

Hoe de zorgverzekeraars op hun feestjes als echte bedrijfskundigen ‘de balans opmaken’. 

Zorgverzekeraars Nederland organiseert deze week een feestje in de deftige Haagse Sociëteit de Witte. Aanleiding: de Zorgverzekeringswet is jarig. Deze wet maakte in 2006 van de zorg een groot bedrijf. Een ommekeer die zelfs de manier waarop we praten over onze zorg veranderde. We (cliënten) hoeven in Nederland niet meer op de wachtlijst te staan, kunnen zelf kiezen waar wij zorg afnemen en aanbieders van zorg en verzekeraars beconcurreren elkaar om hun cliënten de beste zorg tegen de laagste prijs te bieden.

We zijn nu zo’n tien jaar verder en het wordt steeds duidelijker dat we destijds vooral naar illusies hebben geluisterd. De beloofde keuzevrijheid en concurrentie op kwaliteit zijn in de praktijk ver te zoeken. In de zorg bepalen vier grote verzekeringsreuzen waar en welke zorg wij krijgen.
Zo is Achmea een omstreden experiment gestart in de wijkverpleging. De verzekeraar heeft besloten in vier steden slechts één zorgorganisatie per wijk aan te wijzen voor de wijkverpleging. Zorgaanbieders die niet door Achmea in de arm zijn genomen worden de wijk uit geduwd en verliezen hun inkomsten. Bij de contractrondes kunnen sommige zorgorganisaties zich niet eens inschrijven terwijl ze nu wel verpleegkundigen in de wijken hebben werken. Zo heeft Achmea in Zwolle Driezorg buiten spel gezet. De zorg die zij nu verlenen aan Achmea-verzekerden wordt straks nog maar voor 75 procent vergoed. Dit is veel minder dan wat het daadwerkelijk kost waardoor ontslagen en loondump op de loer liggen. Driezorg verliest 4,3 miljoen euro, bijna de helft van de omzet, en is inmiddels een rechtszaak tegen Achmea begonnen.
Mensen die bij Achmea verzekerd zijn kunnen niets anders dan zich neerleggen bij het dictaat van hun verzekeraar. Veel ouderen zullen daardoor hun vertrouwde verpleegkundige verliezen. Natuurlijk kunnen zij overstappen naar een andere verzekeraar om dit te voorkomen. Maar hoe lang duurt het voordat de andere reuzen zich net zo autoritair opstellen als Achmea? FNV voorziet in de wijkverpleging forse ontslagrondes als Achmea en andere zorgverzekeraars deze dictaten uitbreiden in de rest van Nederland.
Van onze minister van Volksgezondheid mogen we verwachten dat zij ingrijpt. Maar ook bij minister Schippers gaat het net als bij de verzekeraars te veel om geld. Zo blijft zij steeds haar mantra ‘de zorg wordt onbetaalbaar’ herhalen, om bezuinigingen te onderbouwen. De minister heeft dan liever niet over de twee miljard euro – geld voor zorg – die zij ongebruikt op de bank heeft staan. Of over de megawinsten van verzekeraars. Zo boekte alleen al Achmea vorig jaar 418 miljoen euro winst, zo’n 100 miljoen euro meer dan in 2013.
Als echte bedrijfskundigen zullen de zorgverzekeraars op hun feestje ‘de balans opmaken’. Wat mij betreft houden zij en minister Schippers daar gauw mee op. Weg met de laagste prijs, winst, zorgvraag en zorgaanbod. Onze zorg moet weer over mensen gaan!

cc foto: Gunnar Ries

Geef een reactie

Laatste reacties (24)